Když chcete vyrobit čokoládovou pěnu a nemá v ní být laktóza, ani syrová vejce, pořád je zde vynikající a extra jednoduchý vegan recept.
Chtěla jsem udělat dobrotu pro jednu kamarádku k narozeninám. No a protože vím, že má ráda čokoládovou pěnu, ale zároveň je těhotná, tak jsem musela vymyslet variantu, která bude fungovat. A vlastně to funguje i pro mne – bez laktózy.
O čokoládové pěně z aquafaby (zjednodušeně řečeno – voda slitá z plechovky z cizrny https://hobby.instory.cz/1918-znate-aquafabu-perfektne-nahradi-vajecny-bilek-tam-kde-ho-zrovna-potrebujete.html) už jsem slyšela dřív. A asi bych v ty recepty neměla takovou důvěru, kdybych ji sama dřív nevyzkoušela. Už jsem dělala veganské pusinky z aquafaby a nikdo to nepoznal 🙂 Nikdy jsem tedy nezkoušela variantu z jiných luštěnin, nebo z vývaru z vaření cizrny doma, ale to mne neruší.
https://minniemalistka.cz/pusinky-z-aquafaby/
Receptů na čokoládovou pěnu tohoto typu najdete spousty. Já jsem schválně vzala ten úplně nejjednodušší, co jsem našla.
https://www.inspiredkitchen.cz/veganska-cokoladova-pena/
A ještě poznámka – aquafabu lze mrazit, takže když slijete vodu z cizrny, můžete ji šupnout do mrazáku na pozdější použití, nebo takto prostě nastřádat větší množství na pořádnou párty.
Pokud nechcete použít aquafábu zkuste moji nutellovou pěnu ze šlehačky.
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
P: 150 ml aquafaby (vody z cizrny), 100 g čokolády (klasickou na vaření / tmavou 70% / tmavou 70% s chilli…odvažte se)
PP: Aquafabu potřebujeme v pokojové teplotě. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, ale pak necháme vychladnout, co to jen jde, aby ale ještě byla tekutá. Já jsem čokoládu rozpustila a pak jsem rendlíček s ní dala bokem mimo teplo na 15 minut, kdy se mi šlehal sníh.
Aquafabu dáme do mísy, která nesmí být mastná (umýt jarem, utřít dosucha) a šleháme 15 minut, až je sníh opravdu tuhý. Nepřešleháte ji, není to šlehačka.
Do sněhu vmíchejte vlažnou tekutou čokoládu. Já jsem si na to vyměnila metlu a potom jsem to ještě doladila stěrkou. Vmíchávejte postupně a na nízký stupeň pohybů, ať sníh nespadne. Sníh samozřejmě spadne…ale musí to být trochu, pokud z toho budete mít tekutinu, už je to špatně.
Pěnu rozdělte do skleniček. Mě z toho vyšlo 4 x 100 ml, i když jsou na obrázku 3 skleničky :-). Zdá se to jako malé množství, ale přišlo mi to dost syté, takže pro mne akorát. Nechte chladit alespoň 3 hodiny, ale klidně déle (i přes noc).
Nakonec ozdobte, jak vám srdce ráčí. Nezdobte před vychladnutím, propadalo by se vám to. Chtěla jsem vám vyfotit, že to má opravdu pěnovou strukturu, ale to už jsem nestihla 😀
Na to, že jsem vzala 150 ml „odpadního produktu“ a k tomu 100 g čokolády, tak jsem vyrobila dost dobrý desert. Nikoho nenapadlo v tom hledat cizrnu, není tam cítit. Zkuste to taky, tohle je opravdu jednoduché, vynikající…zvládnete to i s miminkem na lokti 🙂