Když chcete vyrobit čokoládovou pěnu a nemá v ní být laktóza, ani syrová vejce, pořád je zde vynikající a extra jednoduchý vegan recept.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/02/20200225_185056-1024x576.jpg)
Chtěla jsem udělat dobrotu pro jednu kamarádku k narozeninám. No a protože vím, že má ráda čokoládovou pěnu, ale zároveň je těhotná, tak jsem musela vymyslet variantu, která bude fungovat. A vlastně to funguje i pro mne – bez laktózy.
O čokoládové pěně z aquafaby (zjednodušeně řečeno – voda slitá z plechovky z cizrny https://hobby.instory.cz/1918-znate-aquafabu-perfektne-nahradi-vajecny-bilek-tam-kde-ho-zrovna-potrebujete.html) už jsem slyšela dřív. A asi bych v ty recepty neměla takovou důvěru, kdybych ji sama dřív nevyzkoušela. Už jsem dělala veganské pusinky z aquafaby a nikdo to nepoznal 🙂 Nikdy jsem tedy nezkoušela variantu z jiných luštěnin, nebo z vývaru z vaření cizrny doma, ale to mne neruší.
https://minniemalistka.cz/pusinky-z-aquafaby/
Receptů na čokoládovou pěnu tohoto typu najdete spousty. Já jsem schválně vzala ten úplně nejjednodušší, co jsem našla.
https://www.inspiredkitchen.cz/veganska-cokoladova-pena/
A ještě poznámka – aquafabu lze mrazit, takže když slijete vodu z cizrny, můžete ji šupnout do mrazáku na pozdější použití, nebo takto prostě nastřádat větší množství na pořádnou párty.
Pokud nechcete použít aquafábu zkuste moji nutellovou pěnu ze šlehačky.
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
P: 150 ml aquafaby (vody z cizrny), 100 g čokolády (klasickou na vaření / tmavou 70% / tmavou 70% s chilli…odvažte se)
PP: Aquafabu potřebujeme v pokojové teplotě. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, ale pak necháme vychladnout, co to jen jde, aby ale ještě byla tekutá. Já jsem čokoládu rozpustila a pak jsem rendlíček s ní dala bokem mimo teplo na 15 minut, kdy se mi šlehal sníh.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/02/20200225_132135-1024x576.jpg)
Aquafabu dáme do mísy, která nesmí být mastná (umýt jarem, utřít dosucha) a šleháme 15 minut, až je sníh opravdu tuhý. Nepřešleháte ji, není to šlehačka.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/02/20200225_133917-1024x576.jpg)
Do sněhu vmíchejte vlažnou tekutou čokoládu. Já jsem si na to vyměnila metlu a potom jsem to ještě doladila stěrkou. Vmíchávejte postupně a na nízký stupeň pohybů, ať sníh nespadne. Sníh samozřejmě spadne…ale musí to být trochu, pokud z toho budete mít tekutinu, už je to špatně.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/02/20200225_134235-169x300.jpg)
Pěnu rozdělte do skleniček. Mě z toho vyšlo 4 x 100 ml, i když jsou na obrázku 3 skleničky :-). Zdá se to jako malé množství, ale přišlo mi to dost syté, takže pro mne akorát. Nechte chladit alespoň 3 hodiny, ale klidně déle (i přes noc).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/02/20200225_134559-1024x576.jpg)
Nakonec ozdobte, jak vám srdce ráčí. Nezdobte před vychladnutím, propadalo by se vám to. Chtěla jsem vám vyfotit, že to má opravdu pěnovou strukturu, ale to už jsem nestihla 😀
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/02/20200225_185056-1-1024x576.jpg)
Na to, že jsem vzala 150 ml „odpadního produktu“ a k tomu 100 g čokolády, tak jsem vyrobila dost dobrý desert. Nikoho nenapadlo v tom hledat cizrnu, není tam cítit. Zkuste to taky, tohle je opravdu jednoduché, vynikající…zvládnete to i s miminkem na lokti 🙂