Bezlaktózové · Dárkové recepty · Pro děti · Sladké pečené

DĚTSKÉ NAROZENINOVÉ MUFINY

Bez cukru, přesto dobré….sladké po ovoci, slavnostní s jahodami a sametovým krémem

Když měl synek první narozeniny, pekla jsem vlastně trochu podobný dort. Teď se slavily narozeniny třetí a desertů jsem pekla několik – na dětskou oslavu, do školky, na rodinné setkání. Zvažovali jsme s přítelem, že už bychom ve třech letech udělali dort „normální“. Jenže…synek není na cukr zvyklý. Když si ho někde dá, tak pak „svítí“. A k čemu by mu bylo, kdyby se po narozeninovém odpoledni/večeru ani nemohl vyspat. No…a k čemu by to bylo nám. A tak jsem znovu zalovila v trochu alternativních pečících vodách.

Volba padla na smooth and cooking a její První dort: Banánový korpus s mascarpone (bez cukru). Ale nutno říct, že ten recept je spíš trochu kříženec s dalšími mými recepty. Už v tom, že jsem dělala muffiny a ne dort. A taky jsem to různě plnila… Ale mám pocit, že tady těch hodně šťavnatým těstům s ovocem a zeleninou uvnitř muffinová forma prospívá. Je to potom tak akorát.

Taky jste si mohli všimnout, že jsem použila částečně podobný postup jako u jednorožčích mufinů. Protože to je zrovna vážně dobrý nápad, kde se nepoužívá cukr a je to šťavnaté. A hlavně mi ten nápad přijde skvělej 😀 Ještěže se umím tak krásně pochválit, že?

A co je zajímavého vidět na těchto muffíncích? Dvě věci – za prvé mám blbou zdobící špičku. A za druhé vůbec neumím zdobit krémem. A přesto to vypadá hezky. Takže se toho nebojte ani vy.

DĚTSKÉ NAROZENINOVÉ MUFFINY (12 ks)

Potřeby na mufiny:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 zralé banány
  • 80 g mrkve (odpovídá jedné středně velké mrkvi, kterou oloupete a okrojíte konce)
  • 1 kypřící prášek

Potřeby na krém:

  • 400 g studeného (bezlaktozového) mascarpone
  • 150 ml studené (bezlaktozové) smetany na šlehání
  • ztužovač šlehačky (já Alnatura BIO)

Potřeby na zdobení a doplňky:

  • 1 lžíce prachu z lyofilizovaných jahod (jakože stačí rozmixovat mrazem sušené jahody)
  • 12 čerstvých malin, nebo jahod
  • 200 g mražených jahod
  • 1-2 lžíce březového cukru (pod názvem xylitol ve zdravé výživě), pokud chcete
  • dortové svíčky, máta, nebo meduňka pokud chcete na ozdobu úplně nahoru (nevyfoceno 😀 )

Postup: Oloupejte a nastrouhejte si mrkev na jemném struhadle.

Banány rozmixujte tyčovým mixérem na kašičku.

Rozdělte žloutky a bílky.

Žloutky v míse šlehejte s máslem, až je z toho světlá propojená hmota. Nebojte, nepřešleháte to.

Bílky šlehejte se špetkou soli dotuha.

Mouky smíchejte s práškem do pečiva.

Rozehřejte troubu na 170 stupňů.

Do vajec s máslem zašlehejte banány.

Přidejte a zamíchejte mrkev.

Přidejte a zamíchejte moučnou směsku.

A nakonec jemně vmíchejte smíh.

Já mám plechovou formu na mufiny a vyložím si to papírovými košíčky.

Košíčky naplňte těstem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů 17-20 minut.

Nechte jen pár minut v plechové nádobě, pak vyndejte na mřížku, aby vám nenavlhly.

V mezičase dejte do hrnce mražené jahody a trošku vody. Vařte až je ovoce rozvařené.

Až je směs trochu povařená, tak ji propasírujte přes cedník. Když vezmete moc jemný, tak to poznáte – nepůjde to :-D.

Propasírovanou omáčku dál vařte, až zhoustne „dostatečně“, aby neprotékala skrz piškot. Jak vychladne, tak samozřejmě ještě trochu ztuhne. Můžete udělat test – kapnete trochu na vychlazený talířek a budete vědět, jak se to chová. Když se nakloní talířek, mělo by to spíš držet na místě jako marmeláda.

Do studených cupcakes udělejte otvor – buď speciálním udělátorem (já mám z Tescomy), nebo to půjde i nožem samozřejmě.

Vykrojený piškot nevyhoďte, ale ukrojte z něj to horní kolečko cca 0,5 cm to ještě použijeme.

Do děr dejte studenou jahodovou omáčku asi tak 0,5 cm pod vrch.

Přiklopte kolečko zpátky a…nikdo nic neví 🙂

V míse společně vyšlehejte šlehačku, mascarpone a ztužovač. Mascarpone i šlehačku mějte v lednici, to nesmí být ohřáté do pokojové teploty, jinak se to nevyšlehá a srazí (vyzkoušeno za vás). Není tam cukr, ale já používám bezlaktozové věci, které jsou přirozeně sladší, tak to nevadí vůbec. Při šlehání to prvních cca 30 vteřin šplíchá (zakryjte to rukou(utěrkou), pak se to spojí a tuhý krém je z toho max do 1 minuty. Stůjte u toho, neodcházejte, kontrolujte, jestli je to tuhé. Nepřešlehat, jinak z toho budete mít máslo/sraženec…

Vyšlehaný krém dejte do sáčku s hvězdicovou špičkou – něco, s čím uděláte hezký vršek.

Na omáčkou naplněný mufin položte kousek jahody (malou jahodu), nebo malinu.

Krém dejte okolo ovoce a potom nad ním….takže zase nikdo nic neví 😀

Na ozdobené muffinky sítkem naprašte jahodový prach.

Jahodový prach po chvilce na krému trochu zvlhne a bude barevně tmavší. Ale to vůbec není na závadu, mě se to líbí ještě víc 😀 A pokud chcete, můžete teď dozdobit nějakým dalším ovocem (my měli nahoře borůvku), nebo třeba lístkem máty, nebo dovniř zapíchnout svíčku….to nechám na vás. Ono už takhle je to fakt dobrý.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyhle muffiny (pardon, správně cupcakes) jsou opravdu špička! Já mám slabost pro malé dortíčky. A tyhle jsou nejen krásné, ale i dobré. A byla jsem nadšená, že se nikdo po cukru nesháněl. Víte, co to znamená? Že recept funguje perfektně! Rozhodně si je udělejte a mějte z nich radost.

Jestli by šlo dát dovnitř nutelu a nahoru postrouhanou čokoládu/granko? Jasně, že jo, ale to už by nebyly bez cukru a ovocné 😀

Ještě vám to nestačilo jako inspirace? Můžete tedy vyzkoušet nějaké další variace…

Dovnitř můžete dát třeba kysanou smetanu.

Nahoru může přijít třeba kousek ovocného želé (já použila mandarinkovou šťávu) a úplně nahoru to nemusí být krém, ale třeba jen šlehačka.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *