Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween · Vegan

DUŠENÁ ZELENINA NA VÍNĚ

Skoro bych řekla….zelenina po burgundsku

Mám fakt extra ráda hovězí na víně a k tomu šťouchané brambory. No jo, ale já vlastně mám na tom nejradši tu omáčku s bramborami. Tak to zkusíme, jestli se dá obejít to, že chci vlastně omáčku z masa, ale nemám chuť na to maso 😀 Myslím, že se to povedlo a věřím, že částečně díky Marmite – love i or hate it, tady to sedí! A i zapřísáhlí odpůrci Marmite ho tady necítí a když ho ochutnáte, tak je to trochu jako hodně koncentrovaná vypečená šťáva.

Neznáte Marmite?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Marmite
v Brně k sehnání třeba v Tescu, nebo v Candy store
https://www.candy-store.cz/marmite-125g.html

S Marmite jsem pro vás/sebe vařila ještě
https://minniemalistka.cz/testoviny-s-marmite/
https://minniemalistka.cz/syrove-susenky-s-marmite/

I původní recept je VEGAN a pochází odsud
https://www.youtube.com/watch?v=8zGGTkiuJm4
https://www.rachelama.com/recipe-blog/2019/10/21/ultimate-vegan-winter-stew
 

DUŠENÁ ZELENINA NA VÍNĚ

Postup:

  • 5 mrkví
  • hromádka malých cibulek (šalotky, perlové cibulky, mini cibulky)
  • lilek
  • 200 g hub
  • olej
  • 6 stroužků česneků
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml rajčatového pyré (passata)
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml vývaru
  • 1 lžíce marmite (nebo miso pasty)
  • 2 bobkové listy
  • nějaké větvičky tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 lžíce sojovky
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • brambory a máslo na ně k podávání

Postup:

Postupně v pánvi opéct  (ideálně vždy jen jeden druh) mrkve nakrájené na šikmé větší špalíky, malé cibulky vcelku, nakrájený lilek na kostky, nakrájené houby.

Vše z pánve vyndat.

Do hrnce dát trochu oleje, česnek, hladkou mouku a opražit. Zalít studeným vínem, rozšlehat.

Přidat vývar, pasatu, marmite, koření, sojovku, sůl a pepř a provařit pár minut kvůli mouce.

Do omáčky přidat opečenou zeleninu, 20 minut povařit (případně zapéct v troubě).

Možná budete potřebovat dosladit, protože protlaky bývají různě sladké/kyselé. Podávat se šťouchanými bramborami s máslem.

Já osobně jsem uvařila, nechala vychladnout a zaležet do druhého dne a pak jsem se na to teprve vrhla. Absolutní mňamka pro mne. Co vy na to? Mě od  talíře neodlepíte… Je to přesně ta kategorie „comfort food“

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *