Skoro bych řekla….zelenina po burgundsku
Mám fakt extra ráda hovězí na víně a k tomu šťouchané brambory. No jo, ale já vlastně mám na tom nejradši tu omáčku s bramborami. Tak to zkusíme, jestli se dá obejít to, že chci vlastně omáčku z masa, ale nemám chuť na to maso 😀 Myslím, že se to povedlo a věřím, že částečně díky Marmite – love i or hate it, tady to sedí! A i zapřísáhlí odpůrci Marmite ho tady necítí a když ho ochutnáte, tak je to trochu jako hodně koncentrovaná vypečená šťáva.
Neznáte Marmite?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Marmite
v Brně k sehnání třeba v Tescu, nebo v Candy store
https://www.candy-store.cz/marmite-125g.html
S Marmite jsem pro vás/sebe vařila ještě
https://minniemalistka.cz/testoviny-s-marmite/
https://minniemalistka.cz/syrove-susenky-s-marmite/
I původní recept je VEGAN a pochází odsud
https://www.youtube.com/watch?v=8zGGTkiuJm4
https://www.rachelama.com/recipe-blog/2019/10/21/ultimate-vegan-winter-stew
DUŠENÁ ZELENINA NA VÍNĚ
Postup:
- 5 mrkví
- hromádka malých cibulek (šalotky, perlové cibulky, mini cibulky)
- lilek
- 200 g hub
- olej
- 6 stroužků česneků
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml rajčatového pyré (passata)
- 200 ml červeného vína
- 400 ml vývaru
- 1 lžíce marmite (nebo miso pasty)
- 2 bobkové listy
- nějaké větvičky tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 lžíce sojovky
- cukr
- sůl
- pepř
- brambory a máslo na ně k podávání
Postup:
Postupně v pánvi opéct (ideálně vždy jen jeden druh) mrkve nakrájené na šikmé větší špalíky, malé cibulky vcelku, nakrájený lilek na kostky, nakrájené houby.
Vše z pánve vyndat.
Do hrnce dát trochu oleje, česnek, hladkou mouku a opražit. Zalít studeným vínem, rozšlehat.
Přidat vývar, pasatu, marmite, koření, sojovku, sůl a pepř a provařit pár minut kvůli mouce.
Do omáčky přidat opečenou zeleninu, 20 minut povařit (případně zapéct v troubě).
Možná budete potřebovat dosladit, protože protlaky bývají různě sladké/kyselé. Podávat se šťouchanými bramborami s máslem.
Já osobně jsem uvařila, nechala vychladnout a zaležet do druhého dne a pak jsem se na to teprve vrhla. Absolutní mňamka pro mne. Co vy na to? Mě od talíře neodlepíte… Je to přesně ta kategorie „comfort food“