Nebo také slaný ořechový pudink

Usměvavá Maruškaveg mne inspirovala, abych vyzkoušela kešu mozzarelu. Má to být veganská verze tohoto jemného italského sýra. A víte jakou mám zkušenost? Když někomu jídlo pojmenuji tak, že si něco představí, tak to funguje lépe (jako tady). Takže když jsem posílala babičce a dědečkovi na ochutnání, tak jsem to nazvala slaný ořechový pudink. No ale…vždyťo to je Kdybych jim řekla kešu mozzarela, asi by se toho báli. Takhle to bylo fajn.
Je pravda, že paní Maruška má jiné (většinou lepší) vybavení, takže já vždycky s tím receptem musím pracovat. Tak nějak se znalostí vlastního náčiní Jinak ale recept funguje podle mne perfektně a je velmi jednoduchý.
Taky bych ráda řekla, že tohle je zároveň pokračování seriálu „co já budu dělat s tou vlákninou“ Seriál má u mne samotné zatím velký úspěch. Ještě bych zvážila vyzkoušet to těsto na knedlíky, to zní dobře „zvrhle“. Takže ano, je to rostlinná vláknina, k dostání zcela běžně v lékárnách.
KEŠU MOZZARELA
na dva bochánky
Potřeby:
- 50 g kešu ořechů
- 20 g psyllia (mám Dr. Popov, to je ta rostlinná vláknina)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 200 ml vody
- kousek potravinové folie (fresh folie)

k podávání klidně jako caprese….rajčata, čerstvá bazalka, olivový olej, mletý pepř, nebo jako součást obložené mísy s citronovým dresinkem z olivového oleje
Postup:
Ořechy namočíme přes noc do libovolného množství vody. Tu vodu totiž pak slijete, nepoužijete ji.

Psyllium namočíme na 2 hodiny do 200 ml studené vody.

Psyllium když nabobtná, tak vypadá nějak takto. V pořádku.

Normálně by se to dalo do mixéru všechno dohromady a smixovalo, ale ten můj to moc neuměl. Takže…
Ořechy, citronovou šťávu a sůl dejte do nádoby a mixujte tyčovým mixérem, až je to trochu víc ořechové máslo.
Přidejte namočené psyllium a rozmixujte společně dohladka.

Pak si 2 mističky (nebo hrnečky/skleničky) vyložte potravinovou folii a rozdělte směs. Uhlaďte, co to jde. Když si navlhčíte ruku/nástroj, tak vám to půjde líp.

Mističky překryjte (třeba fresh folií shora) a dejte chladit na 4 hodiny do lednice.
Vyklopte a dejte si s něčím dobrým.
Vidíte, že i moje první, nedokonalá verze, vlastně vypadá pěkně a vcelku homogenně.


Co se mi na tomto jídle líbí je to, že v sobě má vlastně slušnou výživnou hodnotu (vláknina, bílkovina, rostlinný tuk), je velmi jednoduché a zas je to něco zajímavého. Taky se to dá připravit předem + můžu nechat hosty hádat, co jsem tam dala. To mě bude bavit, ne že jim to řeknete
Je to příjemné vychucené, akorát slané. Mě to moc chutnalo. Dala bych si to třeba i na opečenou chlebovou topinku s nějakou topinkovou směsí.