Palačinky z červené řepy s ochucenou pomazánkou

Někde na FCB na mne vykouknul podezřelý recept s takovými palačinkami z červené řepy. Byly ale jen ze škrobu, což jsem si neuměla představit, že by bylo dobré. A tak jsem trochu hledala a našla jsem zajímavý recept na stránkách mojí oblíbené Mámy v kuchyni, odkud beru občas recepty na dětské dorty a sušenky (sekce Pro děti). A tak se zrodil den, kdy bylo u nás doma skoro všechno růžové. Syn byl nadšený – miluje červenou řepu
Jak předpřipravit červenou řepu
- no tak….upřímně…někdy ji koupím předvařenou ve vakuových sáčcích,
- a nebo vezmu čerstvou a upeču. Řepa se peče tak, že ji můžete prostě jen umýt, neodkrajovat konce, zabalit do alobalu a dát na pekáček a v troubě rozehřáté na 200-220 stupňů péct 1-1,5 hodiny. Nakonec nechte vychladnout, abyste mohli oloupat. Ideálně péct třeba s nějakým masem, ať neplýtváte troubou.
Pokud vám řepa zbude, můžete udělat dětské sušenky, nebo třeba skvělou bábovku!
Nezapomeňte, že co řepa barevně schvátí, to už nenavrátí. Pracuji proto nejraději buď s osvědčenými pomůckami, nebo se sklem. Bílou plastovou mísu nedoporučuji…
PALAČINKOVÉ MINIROLÁDKY
Potřeby na palačinky:
- 100 g vařené červené řepy
- 2 vejce
- 1,5 hrnku mléka
- 1 hrnek hladké mouky
- špetka soli
- dle potřeby olej na vytření pánve
Potřeby na pomazánku:
- 250 g (bezlaktozového) tvarohu
- 150 g (bezlaktozového) sýrz Philadelphia, nebo obdobného smetanového sýru
- sůl
- 1 stroužek utřeného česneku (tedy jakože ne moc)
- zelené bylinky (chcete-li, nebo máte-li například pažitka, nebo řeřicha, nebo klidně i trocha máty)
Postup:
Rozmixujte řepu na hladké pyré.


Prošlehejte vejce s mlékem.


Do mléčné směsi zamíchejte řepové pyré.

Přidejte mouku a špetku soli a vymíchejte palačinkové těsto.


Těsto se chová způsobně, takže se z něj dají udělat palačinky buď bez tuku, nebo jen lehce vytřít pánev. Smažené palačinky by tady nefungovaly.


Postupně udělejte všechny palačinky a nechte vychladnout. Můžete to samozřejmě udělat i předem a pak schovat do něčeho vzduchotěsného, kde vám to neoschne, a zkompletovat až další den.

Na pomazánku prošlehejte tvaroh, sýr, sůl a utřený česnek.
Pokud chcete, pak přidejte nasekané jemné bylinky. Já jsem zrovna měla naklíčenou řeřichu.

I pomazánku si samozřejmě můžete nachystat předem a pokud ji ukryjete do vzduchotěsné krabičky, tak vám nebude vše v lednici vonět jako česnek.

Teď už jen natřete na palačinku nějakou vrstvu pomazánky.


Zarolujte a nakrájejte na roládky cca 2 cm vysoké. Ideálně kraje odkrojte a snězte, ty nebudou hezké nikdy

A hotovo
Samozřejmě podle velikosti pánve a tlustosti mazání pomazánkou vám buď zbudou palačinky, nebo pomazánka. Statisticky nepravděpodobné, že by vám to vyšlo přesně Ale můžete to zkusit. A taky do toho můžete dát nějakou svoji jinou oblíbenou „bílou“ pomazánku. Jde jen o ten kontrast (no a taky teda o chuť).
Tihleti růžoví šnečci potěšily kamarády letos na Velikonoce. Budou ideální pro všechny, kdo mají rádi červenou řepu, růžovou barvu, jednohubky, rolády nebo palačinky
A přidávám jednu fotku z přípav, kdy to u nás opravdu vypadalo jako „50 odstínů růžové“.
