Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Podzim a halloween

PALAČINKOVÉ MINIROLÁDKY

Palačinky z červené řepy s ochucenou pomazánkou

Někde na FCB na mne vykouknul podezřelý recept s takovými palačinkami z červené řepy. Byly ale jen ze škrobu, což jsem si neuměla představit, že by bylo dobré. A tak jsem trochu hledala a našla jsem zajímavý recept na stránkách mojí oblíbené Mámy v kuchyni, odkud beru občas recepty na dětské dorty a sušenky (sekce Pro děti). A tak se zrodil den, kdy bylo u nás doma skoro všechno růžové. Syn byl nadšený – miluje červenou řepu 😀

Jak předpřipravit červenou řepu

  • no tak….upřímně…někdy ji koupím předvařenou ve vakuových sáčcích,
  • a nebo vezmu čerstvou a upeču. Řepa se peče tak, že ji můžete prostě jen umýt, neodkrajovat konce, zabalit do alobalu a dát na pekáček a v troubě rozehřáté na 200-220 stupňů péct 1-1,5 hodiny. Nakonec nechte vychladnout, abyste mohli oloupat. Ideálně péct třeba s nějakým masem, ať neplýtváte troubou.

Pokud vám řepa zbude, můžete udělat dětské sušenky, nebo třeba skvělou bábovku!

Nezapomeňte, že co řepa barevně schvátí, to už nenavrátí. Pracuji proto nejraději buď s osvědčenými pomůckami, nebo se sklem. Bílou plastovou mísu nedoporučuji…

PALAČINKOVÉ MINIROLÁDKY

Potřeby na palačinky:

  • 100 g vařené červené řepy
  • 2 vejce
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • špetka soli
  • dle potřeby olej na vytření pánve

Potřeby na pomazánku:

  • 250 g (bezlaktozového) tvarohu
  • 150 g (bezlaktozového) sýrz Philadelphia, nebo obdobného smetanového sýru
  • sůl
  • 1 stroužek utřeného česneku (tedy jakože ne moc)
  • zelené bylinky (chcete-li, nebo máte-li například pažitka, nebo řeřicha, nebo klidně i trocha máty)

Postup:

Rozmixujte řepu na hladké pyré.

Prošlehejte vejce s mlékem.

Do mléčné směsi zamíchejte řepové pyré.

Přidejte mouku a špetku soli a vymíchejte palačinkové těsto.

Těsto se chová způsobně, takže se z něj dají udělat palačinky buď bez tuku, nebo jen lehce vytřít pánev. Smažené palačinky by tady nefungovaly.

Postupně udělejte všechny palačinky a nechte vychladnout. Můžete to samozřejmě udělat i předem a pak schovat do něčeho vzduchotěsného, kde vám to neoschne, a zkompletovat až další den.

Na pomazánku prošlehejte tvaroh, sýr, sůl a utřený česnek.

Pokud chcete, pak přidejte nasekané jemné bylinky. Já jsem zrovna měla naklíčenou řeřichu.

I pomazánku si samozřejmě můžete nachystat předem a pokud ji ukryjete do vzduchotěsné krabičky, tak vám nebude vše v lednici vonět jako česnek.

Teď už jen natřete na palačinku nějakou vrstvu pomazánky.

Zarolujte a nakrájejte na roládky cca 2 cm vysoké. Ideálně kraje odkrojte a snězte, ty nebudou hezké nikdy 🙂

A hotovo 🙂

Samozřejmě podle velikosti pánve a tlustosti mazání pomazánkou vám buď zbudou palačinky, nebo pomazánka. Statisticky nepravděpodobné, že by vám to vyšlo přesně 😀 Ale můžete to zkusit. A taky do toho můžete dát nějakou svoji jinou oblíbenou „bílou“ pomazánku. Jde jen o ten kontrast (no a taky teda o chuť).

Tihleti růžoví šnečci potěšily kamarády letos na Velikonoce. Budou ideální pro všechny, kdo mají rádi červenou řepu, růžovou barvu, jednohubky, rolády nebo palačinky 😀

A přidávám jednu fotku z přípav, kdy to u nás opravdu vypadalo jako „50 odstínů růžové“.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *