Další podzimní salát – ještě jednodušší a skvělý – samostatně i jako příloha

Albert magazín z října 2021 mne nějak dostal. Nejenže jsem udělala švestkovou limonádu (limonády nedělávám) a salát se spoustou ingrediencí, ale vrhla jsem se ještě na tenhle další.
Recept mi přijde skvělý a tenhle intuitivně řadím spíš jako přílohový salát. Pro mne to tak prostě je. Oproti originálu jsem zapomněla dát brusinky (oups, a to byly koupené) a za mne je potřeba pracovat s teplotou trouby, jinak to nebude opečené, ale propečené 🙂
SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY S JABLKY A HRUŠKAMI
Potřeby:
- 700 g růžičkové kapusty
- 1 hruška (snese se tvrdší, ale chce to chuť)
- 1 jablko
- 1 červená cibule
- 30 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
- + oblíbené maso/bílkovinu, pokud chcete podávat salát jako přílohu k němu
PP: Kapustičky očistíme od špatných svrchních listů, rozpůlíme podélně. Připravené kapustičky vaříme 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Pak zchladíme ve velmi studené vodě (ideálně s ledem, ale taky jsem to nedělala).

Mezitím jablka a hrušky omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte i se slupkou na přiměřené kousky 🙂

Cibuli rozkrojte napůl. Odkrojte plátek od konce a pak podélně krájejte plátky. Když to rozložíte vzniknou vám cibulové nudličky. No, nebo je udělejte nějak jinak, jak chcete 🙂

Do větší mísy dáme růžičkovou kapustu, jablka, hrušky a cibuli. Přidáme olivový olej, osolíme, opepříme. Promícháme

Připravenou směs dáme na plech – dala jsem na pečící papír, ale půjde to i bez něj.. Tady může i chvíli čekat, protože jablka i hrušky jsou obalené šťávami a nebudou oxidovat.

Předehřejte troubu na 220 stupňů a pečte 15 – 20 minut. V polovině promíchejte. Kapustičky mají získat zlatohnědou barvu a stále křupat a jablka a hrušky zkaramelizovat.
Hotový salát servírujte. V našem případě to bylo s dušenými plátky vepřové pečeně jen tak na cibuli.
Salát je hodně jednoduchý. Nejdéle trvá očistit růžičkovou kapustu, ale to vlastně asi už víte 🙂