Bezlaktózové · Bezlepkové · Letní · Sladké nepečené

SKORO NEPEČENÝ MOUČNÍK S PRECLÍKY A JAHODAMI

V angličtině to najdete jako „Strawberry Pretzel Salad“ (jahodový preclíkový salát), ale u nás to není intuitivní název pro sladkou dobrotu

Mám slabost pro slané preclíky. A klidně v čokoládě! Takže proč ne v desertu 😀

Ani v Americe není „Strawberry Pretzel Salad“ (jahodový preclíkový salát) intuitivní název pro sladký nepečený desert. Ale stejně jako Natasha, tak i já říkám, že název jsem nevymyslela. Je tedy evidentní, že jsem se inspirovala u mojí oblíbené blogerky Natashy. Nicméně tentokrát jsem s receptem musela mnohem víc čarovat, protože u nás nikdo běžně nemá k dispozici Cool Whip (True Whip), nebo Jell-O. Nicméně na Natashino mladší já se ve videu stejně podívat můžete.

Recept je „skoronepečený“, ale jak tohle chcete zařadit 😀

Pokud použijete bezlepkové preclíky, tak je recept bezlepkový. A těmi preclíky/tyčinkami se myslí toto:

Je rozdíl mezi dortovým želé a želatinou. Když pominu všechny věci jako ředění a budeme se držet jen návodu na obalu, tak z dortového želé budete mít želé akorát měkké. Z želatiny by to bylo moc tuhé. A taky se s tím trochu jinak pracuje, má to jiné základní použití a jiné složené. A želé zatuhne cca do hodiny, kdežto želatině to trvá déle. Pokud omylem koupíte želatinu, můžete udělat třeba zázvorové medvídky, nebo jogurtové želatinové bonbonky.

Dlouho mi trvalo, než jsem se do receptu pustila. A musím říct, že důvodem bylo hlavně to, že jsem neměla správně velké nádoby + správné ingredience tzn. musela jsem fakt předělávat recept tak, aby mi seděl. Dokonce i během tvorby jsem ještě upravovala množství tak, aby to sedělo. Sice se nic nevyhodilo, ale můžu potvrdit, že všechny části se dají jíst i samotné 😀 😀

Jinak je samozřejmě možné udělat desert hezčí a víc jako Natasha. Například tím, že do bílé směsi přidáte trochu želatiny (bude víc držet tvar), nebo že nepoužijete neprůhledný jahodový džus, ale jen sladkou vodu a dortové želé. Jenže já jsem oboje udělala schválně. Mám ráda tenhle krém a mám ráda želé z jahodového džusu 🙂 Kdybyste sehnali ochucené želé (třeba v Candy Store mají ten originál), tak to by samozřejmě fungovalo.

NEPEČENÝ MOUČNÍK S PRECLÍKY A JAHODAMI (na 1 dortovou formu o průměru 20 cm)

Potřeby preclíková vrstva:

  • 120 g preclíků, nebo tyčinek
  • 25 g pískového cukru
  • 70 g másla

Potřeby bílá vrstva:

  • 250 g (bezlaktozového) mascarpone
  • 1/2 dávky uvařeného vanilkového pudinku (tedy 500 ml (bezlaktozového) mléka, 1 vanilkový pudink prášek, 2 lžíce cukru….uvařit dle návodu a vzít polovinu uvařeného, druhou sníst)
  • 1-2 lžíce moučkový cukr na doslazení dle chuti

Potřeby jahodová vrstva:

  • 1 kus sáčku dortového želé na 250 ml tekutiny
  • 250 ml jahodového džusu
  • 300 g očištěných čerstvých jahod

Postup:

Preclíky dáme do pytlíku a podrtíme.

Podrtila bych je příště trochu víc 🙂

Máslo rozpusťte a přidejte cukr. Cukr nechte…rozpustit.

Do sladkého másla přidejte podrcené preclíky. Směs dáme do dortové formy o průměru 20 cm, nebo do zapékací skleněné nádoby, protože pak uvidíte vrstvy. Když dávám do dortové formy, tak na dno dávám pečící papír (kvůli lepšímu utěsnění, nebo kdybych to jakože chtěla sundat, což tady nakonec dělat neplánuji) – prakticky na to kolečko položím kus pečícího papíru, který je větší, přes něj normálně zavřu formu, kolem odstřihnu).

Troubu předehřejte na 170 stupňů, vložíme preclíky a pečeme 10 minut.

Necháme zcela vychladnout.

Když preclíky chladnou (nebo dřív, pokud to chcete mít co nejdřív), tak uvařte vanilkový pudink. Potřebujete normální hustotu (500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru), ale jen polovinu hotové dávky. Ten hotový pudink potřebujete vychladit tak, aby na něm nebyl škraloup. Takže já dávám do robotu a nechám to dlouho jet na nejnižší stupeň. Nebo můžete přiložit fresh folii těsně na vršek a dát třeba do lednice.

Vyndejte si předem mascarpone z lednice, ať ho nesmícháváte s pudinkem studené.

Až je pudink v pokojové teplotě, zapněte šlehač na šlehací rychlost. Chvilinku vyšlehejte, přidejte mascarpone v pokojové teplotě. Prošlehejte jen dohladka, dochuťte moučkovým cukrem. Nepřešlehávejte.

Krém naneste na vychlazenou preclíkovou vrstvu. Pečlivě rozetřete do krajů!

Nakrájejte omyté jahody na tenké plátky a naskládejte je na krém. Klidně i lehce přes sebe. Maximálně bude kousek jahody koukat z želé ven.

Dejte vychladit do lednice.

Podle obalu připravte želé s jahodovým džusem.

Na jahody nalijte želé, které je ještě tekuté, ale už je trochu vychladlé. To znamená, že želé necháte stát v kuchyni cca 15-30 minut podle teploty pokoje 🙂

Nechte pak kompletně ztuhnout v lednici.

Pokud máte ve skleněné nádobě, tak prostě nabíráte a snažíte se o hezké kousky. Pokud máte ve formě, tak před otevřením formy objeďte jemně okraje příborovým nožem, ať vám želé při otevírání nepopraská.

Samozřejmě můžete dokrásnit třeba pusinkami ušlehané smetany, nebo lístky máty. U nás k tomu nějak nedošlo.

Díky dokonale krémovému složení uprostřed nesmíte dort nechávat venku, potřebuje lednici.

Je to absolutní mňamka a já jsem podle složení ani nic jiného nečekala. Už se těším, až ho vyrobím příště.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *