…nebo i pro dospělé
Zase jsem jednou nakoukla Gemmě a vzhledem k tomu, že má jen o trochu starší dítě, jak já, tak už ho taky dávno tahá do kuchyně. Takže dělali domácí zlaté rybičky. Je to podle všeho v Americe (možná obecně v anglicky mluvících zemích) pojem na všech pískovištích. Takže co by to nešlo i u nás 🙂 Akorát u nás nikdo neocení, kdybych si kupovala novou formičku ryby, takže tvary jsou všelijaké.
Nějaké „sýrové“ sušenky už jsem dělala. Byly to veganské s Marmite.
Recept jsem vlastně neupravovala, funguje krásně. Jediné, co jsem řešila bylo, jak nastrouhat sýr. Já ho nastrouhala najemno, takže je možné, že proto držel i tvar u formiček s horní otiskávací plochou. Nicméně v originále ho mají nahrubo a taky jim to drželo vytlačený reliéf (ústa ryby), takže kdo ví. Když bude sýr nastrouhaný nahrubo, možná bude výsledek „sýrovější“. Kdo ví 🙂
SÝROVÉ SUŠENKY PRO DĚTI (i dospělé)
Potřeby:
- 140 g hladké mouky
- 65 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 110 g nastrouhaného chedaru najemno
- 3-4 lžíce studené vody
- pečící papír
- hladká mouka na vyvalování
PP: Máslo, mouku a sýr dejte do mixéru se sekacími noži.
Na pár sekund pusťte mixér. Pak přidejte lžíci vody. Pak znovu pár sekund a pak lžící vody. Ještě jednou pár sekund a lžíci vody. Pak uvidíte, jak to vypadá a buď přidejte poslední lžíci vody, nebo ne. Těsto by mělo být trochu jako drobenka, která se rychle spojí dohromady, když ji seštípnete prsty.
Drobenkovou směs vysypte na vál, spojte dohromady na hladké těsto. Dejte do vzduchotěsné krabičky/mističky s fresh folií. Nechte odpočívat 20 minut v lednici. Případně můžete nechat ještě déle, ale pak možná budete potřebovat nějaký čas mimo lednici, než těsto půjde vyválet.
Po odpočinutí těsto vyválejte na pomoučněné ploše na cca 3 mm tloušťku. Vykrajujte tvary dle preferencí, doporučuji podobnou velikost.
Samozřejmě nemusíte vykrajovat vůbec a jen to naradýlkovat/nakrájet příborovým nožem na přiměřené kousky.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Sušenky dávejte na pečící papíry.
Pečte cca 15 minut, až jsou zlatavé.
Jeden tip – snažte se těsto opakovaně vyvalovat, co nejméně (tedy vykrajujte tvary s co nejmenšími mezerami těsta). Jinak výsledné sušenky vypadají trochu „umolousaně“, nebo „hrbatě“. Těsto prostě ztratí formu, tvrdne, je v něm moc mouky, nedrží hezky vykrojené tvary. Obecně to žádné takové těsto k vykrajování nemá rádo. Samozřemě…když nechám pomáhat dvě malé děti, tak se to stane a já jsem to věděla, že to tak bude. Ale kdybyste to neměli takto v plánu, tak a´t víte, co se stane. Já to už vím dávno 🙂
Sušenky jsou rozhodně dobré, jemné.
Jako obvykle to jednomu dítěti chutná a zrovna to moje ukusuje hlavičky/nožičky a po chvilce rozmýšlení je nejčastěji vyplivne a zbytek tvaru vrátí na talířek :-D. Přitom sýr zbožňuje. Takže ano, sušenky jsou skvělé a udělejte je. Možná je vaše dítě bude chtít sníst na posezení, možná se jich ani netkne, možná něco mezi. Vždycky na ně můžete namazat pomazánku na nějaké párty.
A koneckonců…blíží se čas vánočního cukroví a já si říkám, že tyhle sušenky (spolu s dýňovými a řepnými a batátovými) budou u nás asi fungovat v dětské misce…