…nebo i pro dospělé
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0033-1024x576.jpg)
Zase jsem jednou nakoukla Gemmě a vzhledem k tomu, že má jen o trochu starší dítě, jak já, tak už ho taky dávno tahá do kuchyně. Takže dělali domácí zlaté rybičky. Je to podle všeho v Americe (možná obecně v anglicky mluvících zemích) pojem na všech pískovištích. Takže co by to nešlo i u nás 🙂 Akorát u nás nikdo neocení, kdybych si kupovala novou formičku ryby, takže tvary jsou všelijaké.
Nějaké „sýrové“ sušenky už jsem dělala. Byly to veganské s Marmite.
Recept jsem vlastně neupravovala, funguje krásně. Jediné, co jsem řešila bylo, jak nastrouhat sýr. Já ho nastrouhala najemno, takže je možné, že proto držel i tvar u formiček s horní otiskávací plochou. Nicméně v originále ho mají nahrubo a taky jim to drželo vytlačený reliéf (ústa ryby), takže kdo ví. Když bude sýr nastrouhaný nahrubo, možná bude výsledek „sýrovější“. Kdo ví 🙂
SÝROVÉ SUŠENKY PRO DĚTI (i dospělé)
Potřeby:
- 140 g hladké mouky
- 65 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 110 g nastrouhaného chedaru najemno
- 3-4 lžíce studené vody
- pečící papír
- hladká mouka na vyvalování
PP: Máslo, mouku a sýr dejte do mixéru se sekacími noži.
Na pár sekund pusťte mixér. Pak přidejte lžíci vody. Pak znovu pár sekund a pak lžící vody. Ještě jednou pár sekund a lžíci vody. Pak uvidíte, jak to vypadá a buď přidejte poslední lžíci vody, nebo ne. Těsto by mělo být trochu jako drobenka, která se rychle spojí dohromady, když ji seštípnete prsty.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0013-1024x576.jpg)
Drobenkovou směs vysypte na vál, spojte dohromady na hladké těsto. Dejte do vzduchotěsné krabičky/mističky s fresh folií. Nechte odpočívat 20 minut v lednici. Případně můžete nechat ještě déle, ale pak možná budete potřebovat nějaký čas mimo lednici, než těsto půjde vyválet.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/20211030_095005-1024x576.jpg)
Po odpočinutí těsto vyválejte na pomoučněné ploše na cca 3 mm tloušťku. Vykrajujte tvary dle preferencí, doporučuji podobnou velikost.
Samozřejmě nemusíte vykrajovat vůbec a jen to naradýlkovat/nakrájet příborovým nožem na přiměřené kousky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0014-1024x576.jpg)
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Sušenky dávejte na pečící papíry.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0017-1024x576.jpg)
Pečte cca 15 minut, až jsou zlatavé.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0031-2-1024x576.jpg)
Jeden tip – snažte se těsto opakovaně vyvalovat, co nejméně (tedy vykrajujte tvary s co nejmenšími mezerami těsta). Jinak výsledné sušenky vypadají trochu „umolousaně“, nebo „hrbatě“. Těsto prostě ztratí formu, tvrdne, je v něm moc mouky, nedrží hezky vykrojené tvary. Obecně to žádné takové těsto k vykrajování nemá rádo. Samozřemě…když nechám pomáhat dvě malé děti, tak se to stane a já jsem to věděla, že to tak bude. Ale kdybyste to neměli takto v plánu, tak a´t víte, co se stane. Já to už vím dávno 🙂
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0042-1024x576.jpg)
Sušenky jsou rozhodně dobré, jemné.
Jako obvykle to jednomu dítěti chutná a zrovna to moje ukusuje hlavičky/nožičky a po chvilce rozmýšlení je nejčastěji vyplivne a zbytek tvaru vrátí na talířek :-D. Přitom sýr zbožňuje. Takže ano, sušenky jsou skvělé a udělejte je. Možná je vaše dítě bude chtít sníst na posezení, možná se jich ani netkne, možná něco mezi. Vždycky na ně můžete namazat pomazánku na nějaké párty.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/10/DSC_0041-1024x576.jpg)
A koneckonců…blíží se čas vánočního cukroví a já si říkám, že tyhle sušenky (spolu s dýňovými a řepnými a batátovými) budou u nás asi fungovat v dětské misce…