Jarní a velikonoční · Maso

SÝROVO-KUŘECÍ SMAŽENKY

Oooo, to je lahoda! Budete si přidávat…

Stále jsem na vlně Natashy (pastýřský koláč, lasagnové rolky, mušličky, salát z kadeřávku) a dost si to doma všichni užívají 😀 Tentokrát jsem neodolala sýrovo-kuřecím smaženkám. Myslím, že je zmínila ona, nebo její manžel v otázkovém videu, které nedávno zveřejnila.

Jo a víte, co zbožňuji na jejím blogu? Můžete si dole pod receptem (jako jo, hodně dole na stránce) upravit, jestli chcete americký, nebo metrický systém. Takže jestli to bude v gramech, nebo v ouncích a podobně. Ach….to mi moc vyhovuje.

Každopádně je to asi poprvé, co mi nějaké smaženky fakt chutnaly. Takže to je co říct. A protože jsem to já, tak jsem místo kopru použila petržel. Vím, že je to velká změna v chuti, ale tak nějak s tím umím žít 😀 Takže snad mi Natasha odpustí odklon od ukrajinských koprových tradic. Pokud to máte rádi, tak se držte originálu a použijte kopr.

Smaženky jsou opravdu šťavnaté, přesto nepůsobí mastně. Úžasné na nich je, že je přímo cílem a zadáním, abyste si směs připravili předem. Pak už „jen“ smažíte, což vyjde příbližně na dobu, po kterou budete vařit brambory a chystat dresink a zeleninu na příkus.

Děsíte se, že je v jídle tepelně upravovaná majonéza? Nebojte. Kromě toho, že je to vyzkoušené, tak o nakládání do majonézy kvůli šťavnatosti už píšou na internetu – takže to bude pravda.

SÝROVO-KUŘECÍ SMAŽENKY

Potřeby:

  • 700 g kuřecích prsou
  • 2 velká vejce
  • 75 g majonézy
  • 42 g / 1/3 šálku (cup) hladké mouky
  • 110 g strouhané mozzarely (já jsem použila rovnou koupené kostičky)
  • hrstka nasekané plocholisté petržele
  • 1/2 lžičky -soli
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • slunečnicový olej na opékání

Postup:

Kuřecí prsa nakrájejte na proužky a ty potom na kostičky o hraně cca 1,5 cm. Dejte do mísy.

Na syrové kuře používám nejraději skleněnou mísu, protože vím, že tu umyju mnohem lépe, jak plast

Ke kuřeti přidejte všechny ostatní ingredience kromě oleje….tedy vejce, majonézu, mouku, mozzarelu, petržel, sůl a pepř.

Promíchejte směs. Zakryjte například fresh folií. A dejte na 2h – přes noc do lednice. Já jsem to měla jen hodinu a ono to jde dělat i rovnou, ale je lepší to mít uležené.

Až je čas jídla, tak na pánvi rozpalte trošku oleje. Má se to jen opékat, ne v oleji plavat. Udělejte lžící placičky přímo na pánvi.

Opékejte na středním až mírnějším plameni. Po několika minutách otočte.

Vyndejte na papírový ubrousek pro odsátí přebytečného tuku. Já během opékání skladuji již hotové kousky v troubě předehřáté na 100 stupňů v zapékací misce, z které rovnou servíruji. Nechladne to a mám ještě trochu lepší pocit z kuřete, že je určitě hotové 🙂

Servírovala jsem to s

  • nakrájenou zeleninou (salát by se hodil výborně),
  • dresinkem z bílého jogurtu, zakysané smetany, česneku, soli, pepře, citronové šťávy a trochy zelené petrželky k tomu nabádá i Natasha),
  • vařenými šťouchanými bramborami s máslem a zelenou petrželí.

Jídlo bylo opravdu vynikající. Doma jsme se na to vrhli a velmi jsme si pochutnali. Je to domácí jídlo v tom nejlepším slova smyslu. Neskromě bych mohla říct, že je to skoro jako od babičky. Rozhodně se toho u nás dočkáme znovu.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *