Absolutně úžasné, šťavnaté brownies s burákovým máslem!
Jakože…wow! Já jsem vlastně tenhle recept našla lehce náhodou. Nečekala nic, natož úspěch. Protože ano, Elikatesy to říká přesně – brownies bez vajíček a másla jsou fakt výzva. Jenže tenhle recept je skvělý. Akorát jsem ho musela na svoji domácnost trochu….“našroubovat“ 😀 Taková kutilská variace na opékání tortil. Ael nutno říct, že kdysi jsem s tím tipem na zmenšování formy měla i příspěvek v Apetitu. Jako fakt 🙂 V papírovém 🙂
Ne, není tam žádný prášek do pečiva ani soda, taky mě to překvapilo.
VEGAN BROWNIES S BURÁKOVÝM MÁSLEM
Vyberte si množství podle rozměru vašeho pekáčku. Foceno je to na 15 x 20 cm včetně zlepšováku/zmenšováku pekáčku.
Potřeby na pekáček 15 x 20 cm:
- 200 g čokolády na vaření
- 80 ml rostlinného oleje
- 130 g hnědého cukru, nebo třtinového cukru
- 240 ml rostlinného mléka + pár lžic na naředění burákového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 140g hladké mouky
- 20 g kakaa
- špetka soli
- 1-2 lžíce burákového másla
- alobal, fazole na pečení, papír na pečení, pekáček….no a nebo jen pekáček a papír na pečení
Potřeby na pekáček 15 x 30 cm cm:
- 300 g čokolády na vaření
- 120 ml rostlinného oleje
- 200 g hnědého cukru, nebo třtinového cukru
- 360 ml rostlinného mléka + pár lžic na naředění burákového másla
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 210 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- špetka soli
- 2-3 lžíce burákového másla
- alobal, fazole na pečení, papír na pečení, pekáček….no a nebo jen pekáček a papír na pečení
Postup: Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní.
Pokud máte pekáček 15 x 20 cm, tak super. Pokud ne, bude kutilská vložka… Z alobalu udělejte takovou „zarážku“ a dejte do pekáčku.
Nebude to asi nutné, pokud máte silnější alobal, ale já jsem zvolila ještě variantu, že jsem použila svoje fazole na pečení (používám už roky na blind baking) jako doplněk zarážky.
No a pokud jste správně měřili, tak máte pekáček 15 x 20 cm a prostě ho jen vyložte pečícím papírem. Já ho předtím namáčím, jak jsem už ukazovala.
Teď už bude čas si zapnout troubu na 180 stupňů.
Prosijte do jedné misky mouku s kakaem a práškem do pečiva a špetkou soli.
Do druhé mísy dejte rozpuštěnou čokoládu a metličkou prošlehejte s olejem, vanilkou, cukrem a mlékem.
No a teď do té tekuté směsi metličkou zamíchejte tu suchou část. Ale nepřemíchejte to, jen dokud vidíte nějaké suché kousky. Zůstane to trochu cuckaté 😀
No a teď máte hotové těsto. Nalijte ho do pekáčku.
Burákové máslo rozmíchejte s rostlinným mlékem (jakože šla by i voda) tak, aby bylo hodně měkké/tekuté. Prostě to musí jít rozmíchávat do těsta.
Do těsta dejte kopečky ředěného burákového másla.
Trochu promíchejte párátkem/špejlí, aby bylo krásno.
Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte cca 25 minut. Je v pořádku, když špejle není zcela suchá, když ji při kontrole upečenosti vytáhnete. Tady to ukazuje Natasha na klasických, ale princip je stejný.
Nechte zchladnout do pokojové teploty a pak dejte vychladnout do lednice.
Nakrájejte na malé kousky (aha…3,5 x 3,5 cm maximálně). Dejte zase do lednice a pak servírujte.
Jakože…dlouho jsem neměla TAK skvělý brownies. Nenapadlo by mne, že jsou vegan. Je to skvělé. A jejich strukturu podporuje, když je servírujete vychlazené, ale i když byly už nějakou dobu na stole, byly taky super. YUMYY! Tohle jde rovnou do zlatého fondu. Přivezla jsem je na Mokoší podzimní oslavu a to je myslím celkem přísné hodnocení od tolika šikovných kuchařek. A brownies prošly! Takže je taky upečte.