Velmi oblíbené a rychlé jídlo. Zároveň tradiční i neobvyklé….přeberte si to 🙂
Jsou recepty, které na mne dlouho někde čekají schované a potom se jich nemůžu nabažit. Tento je jeden z nich. Recept pochází z mého oblíbeného Albert Magazínu. Nedávám do něj chilli, protože vařím i pro milovníky jemnějších chutí. Sama si doplním chilli omáčkou. V původním receptu je v salátu použitá i rybí omáčka, ale tu taky leckdo nemá rád, tak jsem ji zaměnila za sojovku, i když mě v receptu vyhovovala. Pokud nemáte sezamový olej, samozřejmě to taky vyrobíte, ale ten hodně mění chuť.
VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU S OKURKOVÝM SALÁTEM
Potřeby maso a příloha:
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 3 cm kousek zázvoru
- 400 g mletého vepřového masa (nebo směs vepřové a hovězí)
- 1-2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- uvařená rýže na přílohu
Potřeby salát:
- 2 okurky
- 1 lžíce vody
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1 lžička sojové omáčky
- hrst máty, nebo koriandru (a nejhůře i trocha listů sušené máty, ale listy a ne pytlíkový čaj)
Postup:
Na oleji chvíli osmahněte nakrájenou cibulku, rozdrcený česnek a nastrouhaný zázvor (jen hezké kousky, žádné chuchvalce).
Přidejte maso, promíchejte, přidejte sojovku, citronovou šťávu a duste cca 15 minut.
Na salát nastrouhám okurku na struhadle na plátky, přidám nasekanou mátu, nebo koriandr (oboje funguje opravdu dobře). Přidám zálivku – prostě smíchat vodu, cukr, sojovku. Pokud máte sušenou mátu, tak prostě podrťte ty lístečky do salátu a cca po 10 minutách se to rozleží a aktivuje.
Servíruji s rýží uvařenou v mlékovaru, jak už víte 🙂
Bylo to jedno z prvních dobrých a zajímavých nových jídel, co jsem si ochočila po porodu a při kojení, akorát se vždycky snědlo dřív, než jsem něco vyfotila 🙂 Tak ať taky vám chutná.