Taková hravá verze svačiny
Už dlouho jsem si říkala, že bych mohla vyzkoušet nějaký takovýhle ale úplně nanic recept 😀 no a je to tady. Hledala jsem na rohlik.cz/chef večeři a objevila jsem tohle. Ani se neptejte, co bylo k večeři 😀
Pokud někdo slaví halloween, tak tohle by asi fungovalo moc dobře.
Když jsem to začala tvořit, kamarád se na to podíval a povídá „Jednou na párty dělaly hostitelky jednohubky s banánem a olivou. No, bylo to hnusný! Tak tohle bych rád ochutnal, tohle by nemuselo být tak hnusný.“ Není nad podporu během projektu 😀 Nicméně tady se není čeho bát – jablka a buráky/burákové máslo, vcelku standardní posh svačinka.
Kdyby se mi chtělo kvůli několika čokoládovým očičkám rozpouštět čokoládu/čokoládovou polevu, byly by ty oči MNOHEM hezčí. Jenže mě se zrovna nechtělo 🙂 Tak ať se vám taky chce, nebo nechce podle libosti. No a co se týká toho oka samotného – původní recept měl to párátko neviditelné (zapíchnuté v jablku a jen na špičce bylo to oko vlastně „přilepené“ hned na jablku). Já na neviditelná párátka v jídle nevěřím. I když jsem servírovala dospělákům, tak buď je všechno jedlé, nebo ty nejedlé části dávám tak, ať je to jasné. Proto jsou oči „na tykadle“. Nechci mít někoho na svědomí s párátkem v patře. Mému megadílu to stejně neublíží.
Pokud seženete nějaká očička ve vegan verzi, pak budete mít i vegan zubatá jablíčka.
ZUBATÁ JABLKA S BURÁKOVÝM MÁSLEM
Potřeby:
- zelená jablka (barevně nejlepší příšera)
- burákové máslo (nebo i kešu máslo)…kupované, nebo domácí
- marshmellows (malé např. pd Marks and Spencer, nebo velké nastříhané…)
- nesolené pražené arašídy (nebo mandle)
- nutella (pro ležérní styl), nebo roztopená čokoláda/čokoládová poleva (pro krásný styl)
- párátka
PP: Ingrediencí není moc a je trochu na vás, jak si je upravíte. Místo marshmellows můžete určitě použít jiné oko, které vám bude chutnat a bude nabodnutelné.
Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jaderník. Z venkovní strany vyřízneme klínek a jablko případně doseřízneme tak, aby stálo a nekolébalo se.
Klínek jablka namažeme burákovým máslem dle estetických preferencí.
Dovnitř do burákové pusy umístíme zuby. Já jsem použila arašídy nožem rozpůlené napůl. Když se mi nějaký rozlomil při krájení, nevadilo….použiju je stejně na výrobu dalšího burákového másla.
Na marshmellows očička uděláme nutellou/čokoládou puntíky, aby byly více „okaté“. Celé oko pak napíchneme na párátko a zabodneme do zubatého jablka. Ano, určitě můžete mít i víc ok v jedné příšeře.
Tak a to je vše.
Je fajn mít při přípravě dětského asistenta – minimálně beze zbytku zmiznou vykrojené klínky jablek 🙂 Mohla bych teoreticky tvrdit, že takhle dětsky zpracované to vypadá kvůli němu, ale…nene, za to si můžu sama. Dobrou chuť, přátelé! A hodně smíchu do života.