Bezlaktózové · Rychlé a snadné · Sladké pečené · Vegan

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY PRO JEDNOHO

Dekadentní sušenky pro radost – pro jednoho nadvakrát, nebo pro dva najednou

Já předpokládám, že znáte Nigellu Lawson. To je paní, která mluví o jídle tak poeticky, že se do něj zamilujete. Líbí se mi i jak jsou natáčené její pořady – moc hezké světlo a pohledy. Už jsem vám ji představovala dřív. U mě na blogu můžete najít z její inspirace třeba lilkovo-hovězí „nachos“, hovězí na pomerančích a pivu a drink sněhová koule. Ale zároveň je u mne doma zabydlených spousta věcí, které jsem od ní převzala a ani je neumím dát do receptu. Stejně jako různé vařící zkratky.

Šestá epizoda Nigella´s Cook, Eat, Repeat (tedy Nigellino Vařit-jíst-a znovu…netuším, jak je to v češtině oficiálně) obsahovala recept na jednoporcové čokoládové sušenky. To se u nás tedy obvykle nevyrábí – spíš mám problém, že udělám tyhle sušenky a vždycky je jich málo, i když na začátku se někteří bláhově domnívají, že jich bylo hodně. Ale nějak mě oslovila varianta, že udělám jen málo sušenek. Trochu jako ty jednoporcové buchty do mikrovlnky.

Ono to vlastně není nic moc dalšího, než jen menší dávka klasických sušenek. Ale v tom prostě je něco skřítkovsky poetického. A taky se nestává, že bych nějaké těsto míchala ručně – od toho mám doma mixér. Tady je to prostě výjimka. Nigella jim říká „Mine All Mine Sweet and Salty Chocolate Cookies“.

Jedna receptová technická – jak komfortně řeším 1/8 lžičky něčeho? Mám na to lžičkovou odměrku. Není problém sehnat v různých provedeních. Mám celou sadu odměrek od lžiček až po hrnky a používám to fakt hodně.

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY PRO JEDNOHO

Potřeby:

  • 50 g hladké mouky
  • 10 g kakaa (ne Granko)
  • 1/8 lžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 50 g změkklého másla/rostlinného másla (Alsan)
  • 15 g hnědého cukru
  • 15 g pískového cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 25 g čokoládových kousků nebo nasekaná čokoláda
  • trocha vločkové soli na posypání (fakt je to jiné, než běžná sůl)
  • podle nálady a preference cukrové zdobení (vůbec nemusí být)
  • pečící papír

Postup:

V míse smíchejte suché ingredience – mouku, sodu, prášek do pečiva, kakao a sůl.

Do druhé mísy dejte máslo, cukry a vanilkový extrakt.

Máslo-cukrovou směs rozmíchejte vařečkou dohromady, až to připomíná burákové máslo. Všechno to míchání dělám lžící. Tady jsem to nejdříve jakoby rozmačkala a pak už se dobře dalo míchat „dokola“.

Do máslové směsi přidejte polovinu moučné směsi a zamíchejte.

Do máslové směsi přidejte druhou polovinu moučné směsi a čokoládové kousky.

Rozmíchejte do kompaktního těsta.

Z těsta udělejte 2 koule a trochu zploštěte. Dejte na plech vyložený pečícím papírem kousek od sebe – rozjedou se při pečení.

Nahoru posypte trochou vločkové soli.

Můžete nahoru přidat cukrové zdobení podle nálady. Ale vůbec nemusíte.

Moje nálada teď osciluje mezi podzimem a Vánoci, tak podle toho to vypadá

Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů (to platí prý pro horkovzdušnou) po dobu 12-14 minut. Já pekla 14 minut, protože jsem neměla zapnutý větrák.

Nigella doporučuje jíst sušenky ještě teplé, protože pak jsou křupavé na krajích, uprostřed vláčné a kousky čokolády jsou ještě tekuté. To lze naprosto potvrdit.

A já můžu říct, že je rozhodně nevyhodíte ani později :-D. Pro mne je tohle přece jen porce pro dva, protože já naráz dvě velké sušenky opravdu nesním.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *