Ostatní · Věci

CO PRAVIDELNĚ POUŽÍVÁM

Abych neustále neopakovala, co to teda používám za triky a přístroje, všechno to dám na jednu hromadu a budu postupně přidávat…

Jedním z mých velkých pomocníků je můj kuchyňský robot – mám plus (mlýnek na ořechy a odšťavňovač bobulovitého ovoce) minus (lis na citrusy) tenhleten Bosch MUM 55761, ale mám ho už skoro 10 let, takže je to starší bráška. Kdybych ho neměla, ani by mne nenapadlo tak často péct, nebo dělat kynutá těsta. Neuvěřitelný pomocník! Dneska bych asi sáhla po nějakém lepším Kenwoodu, ale ne že bych nebyla spokojená už tady.

https://www.mall.cz/kuchynske-roboty/bosch-mum-55761?src=sug&s=mama+bosch&fbclid=IwAR1jAF4yCork4nHJPQD2re4j8GpkQhv7mJs9ZAAd1TtKhQYo_5DUFaNqUrU

Další mixer, který mám a používám, tak je multikombinace od Braun MQ 5045 WH Aperitive Identity. Má mít výkon 750 W, teď bych pořídila jiný/výkonnější. Tehdy jsem nepotřebovala.

https://www.mall.cz/mixery/braun-mq-5045-wh-aperitive-identity

Často se u nás doma používá makomlýnek od Bosch (Bosch TSM6A011W bílý). Prodává se jako mlýnek na kávu, ale díky kamarádce se u nás zabydlel na mák. No a jen díky tomu, že ho máme, tak opravdu často dělám makové věci. S ručním se mi moc nechtělo. Mlýnek je super, když funguje, ale už byl jednou na reklamaci – vyměnili za nový.

Nevím, jestli se ještě prodává, ale mám moc ráda velkou plastovou nádobu Superstar od Tupperware. Objem kolem 6 l, ale hlavně má uvnitř odnímatelnou mřížku, která udělá patro buď v půlce, nebo dole. Na buchty, na cukroví, na pečivo, na sladkosti, na spoustu naloženého masa… A je vzducho a mravenco-těsná!

Můj oblíbený trik je vyložit plech pečícím papírem. Vymazávání mne dost nebaví. A nechci se tím nechat odradit od pečení. Je ale pravda, že moji oblíbenou formu na bábovku od Nordic Ware prostě vymazávám a nemrčím 🙂 Jinak bych ale doporučila silinové věci na pečení od Tupperware. Mám od nich formu na muffiny, královskou formu, podložku na pečení a mívala jsem bábovkovou formu (pořád funkční, ale už není u mne v kuchyni). Ceny jsou vyšší, než u „silikonu z Lidlu“, ale je to úplně jiná liga.

Instantní jíška – každý máme svoje malé hříchy a já si hřeším u instantní jíšky. Určitě si umím udělat svoji a na velký bešamelový základ bych to udělala, ale tohle je tam pohodlné a vždycky to funguje. A složení je pouze tuk a mouka, takže mi to opravdu nevadí.

https://www.kosik.cz/produkt/knorr-hotova-jiska-svetla

Další můj oblíbenec je citronová kůra od Dr. Oetkera. Já totiž prostě poznám, že je použitý chemický citron. Výjimečně nepoznám. A vadí mi to. Takže buď čerstvý bio citron, nebo pokud není, tak tohle. Jiné citronové kůry v pytlíčku s lepším složením jsem zkoušela, ale ty nechutnaly nijak, nebo chutnaly nedobře.

Svoje nákupy dělám nejčastěji na rohlik.cz, protože jej prostě mám ráda a taky proto, že často vařím pro víc lidí a bydlím ve 4.patře bez výtahu :-). A také jsem si oblíbila Lidl, kde mívají věci, které se jinde špatně shání, nebo…prostě jídlo s dobrým složením za přiměřené ceny. Někdy se tam vypravím s batohem a přinesu ho prostě plný + 2 tašky 😀

Už neodebírám žádné časopisy o vaření, protože tam pro mne málokdy je něco nového, ale pravidelně čtu Albert magazín v jeho elektronické verzi.

Protože moje tělo neumí zpracovávat laktozu a někdy je fakt nepříjemné „vymrčovat v jídle“, použiju občas tablety obsahující enzym laktáza, které mi s trávením mléka pomohou. Poradila mi to kamarádka lékarnice a zachraňuje to typicky rodinné oslavy, nebo moji velkou chuť na nějaký jogurt 🙂

Na plechu vyvaluji těsto malým válečkem. Pořídila jsem si Tescomu. Mám tenhle, ale podle mne je lepší tento, protože nemá okraje, ale v té době ještě nebyl v nabídce.

foto z tescoma.cz

Mám svůj oblíbený hrnek na nápoje s sebou. Je sice v originále myšlený na kávu, ale už v něm bylo kdeco počínaje svařeným vínem, džusem, limonádou…až po pivo 🙂 Výhoda oproti kelímkům např. z vánočních trhů je ta, že má víčko (nepoliju se), nechladne to tolik a nespálím si ruce – děkuji pěkně 🙂 Dá se to sehnat kde všude. Používám verzi original, vel. M o objemu 340 ml, má to uvnitř i rysku.

Používám také pravidelně festivalový kelímek. Doporučuji pořídit nějaký s ryskou 0,3 ml a 0,5 ml a průhledný – tak vás budou mít prodavači nejradši. Výhoda opravdu je, že ho někam zavěsíte. Občas mi ho lidé „závidí“, když někde čepují do obyčejných měkkých kelímků a já mám s sebou tenhle :-). Pořídit se dá kde všude, ale obvykle jej prostě „nevrátíte“ a necháte si ho proti zaplacené záloze na nějaké akci.

foto z https://www.nicknack.cz/vratny-plastovy-kelimek-s-potiskem/

Dělávám si dýňové pyré do zásoby. Nachystám ve větším množství, dám do mrazáku. A někdy si do mrazáku dávám přímo odvážená množství s popisky, abych to měla nachystané na svoje oblíbené recepty (např. 400 g na dýňovou bábovku).
Dýňové pyré: Potřebujete hokaido dýni ve velikosti dle nálady. Troubu si rozpalte na 180ºC, plech vyložte pečícím papírem. Dýni si rozkrojte, vydlabejte vnitřek, nakrájejte na menší kousky a pečte 40 minut. Poté nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji na hladké pyré.

Většinu mých oblíbených věcí jsem lovila opravdu dlouho, než jsem si je oblíbila. A třeba nádoby na pečení a od Tupperware mám přes 15 let…

P.S. Znáte fotobanku zdarma?

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *