Takové sváteční dýňové pochutnání
Víte, jak se ke mě dostal tento recept na dýňové lívanečky? Poslala mi ho kamarádka s tím, že „Mohla bys ho vyzkoušet a dát na blog? Tam se mi to bude lépe hledat, já ho nikdy nemůžu najít.“ A potom ta samá kamarádka mi schválně dala velkou dýni. No, tak to vidíte. To mám kamarády 😀
Dostali jsme tak velkou dýni, že s ní nepohnul ani náš junior, když kolem ní dělal svá pohybová cvičení. A tak jsme měli všechno….dýňový koláč, dýňovou polévku, dýňové pyré do mrazáku, zeleninové kari s dýní, dýňové lívanečky. Určitě by šla ještě dýňová bábovka, pomazánka s hlívou, dýňové špagety nebo dýňové laté.
Myslím, že by lívanečky fungovaly dobře bezlepkové, já bych použila bezlepkovou mouku a vymalováno. Veganský recept by se taky dal udělat….zkoušela bych aquafabu a jablečné pyré místo vajec. No a vlastně i bezlepkový veganský by šel 😀
Kdybyste potřebovali recept na veganské lívanečky, tak jsem jeden viděla u MaruškyVEG. Zatím jsem ho nezkoušela, ale její recepty mi zatím vždycky fungovaly.
DÝŇOVÉ LÍVANEČKY (trochu jako pro regiment, tak pro 5-6 lidí)
P:
- 250 g dýňového pyré,
- 200 g polohrubé mouky,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 2 lžíce cukru krupice,
- špetka soli,
- 400 ml (bezlaktozového) mléka,
- 3 vejce,
- 60 g másla,
- (přepuštěné) máslo/olej na smažení
PP: Smíchejte si mouku, sůl a kypřící prášek. Rozpusťte máslo a rozmíchejte s mlékem a žloutky. Ušlehejte nějakým robotem sníh rovnou s cukrem do pevného lesklého sněhu.
Smíchejte dohromady všechny ingredience kromě sněhu. Až nakonec vmíchejte sníh, já ho tzv. vkrajuji stěrkou (jakože pomalu míchám ode dna). Těsto není moc husté a díky sněhu je nadýchané.
Opékejte lívanečky.
Pokud máte lívanečník, dobře vám tak. Původní recept opéká na oleji, já jsem používala máslo, které jsem jen v minimálním množstvím rozetřela před každým pečením silikonovou mašlovačkou (něco jako toto). Ideálně by se na to hodilo ghí. To občas doma mám, dělávám ho, zrovna teď jsem neměla, ale dá se i koupit (např. https://ceskeghicko.cz/). A nemyslete si, že přepuštěné máslo je nějaká moderní vymyšlenost, přesně naopak.
Lívanečky si dejte, s čím je máte rádi. Mě chutnají teplé i v pokojové teplotě. Představuji si je třeba s marmeládou, nebo s povidlím a tvarohem, s nutelou, s jablečným pyré a jogurtem…no prostě jak to máte rádi.
Sváteční/všední pochutnání přeju.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat a dýňové pyré se u nás zrovna neprodává. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.