Bezlaktózové · Dárkové recepty · Hosté · Sladké pečené · Vegan

KAKAOVÁ MOKRÁ BUCHTA S OVOCEM A ŽELÉ – VEGAN

Jedna ze dvou mých nejoblíbenějších buchet 🙂

Jedna z mých nejoblíbenějších buchet na světě je buchta s meruňkami a želé. Je to takový anděl mezi vším, co se může objevit na stole. A k ní se krásně hodí druhá strana mince – tmavá kakaová buchta s ovocem, ďábelsky dobrá. Tyhle buchty jsou si velmi podobné – nikdy jim neumím odolat. Je to snad jediná věc, kterou se umím přejíst. Obě dvě mají úžasný korpus, ovoce a želé. Taková dvojčata, kdy neumím říct, které je lepší – každé z nich je neodolatelná.

Recept je od mojí kamarádky, která mi poradila spoustu skvělých veganských receptů (například krtkův dort, nebo nemasovou sekanou) a třeba mne taky naučila klíčit. Když o ní mluvím tady na blogu, tak mluvím jen o tom, že vaří, ale ona je skvělá celkově :-).

No a také tahle buchta už posloužila loni jako můj narozeninový dort. To je zase zásluha mojí druhé milé kamarádky. Zkoumala, jak najít dort, který můžu (mléko) a budu ho mít ráda. Tak to se jí povedlo, naprosto ho zbožňuji.

„Ukrást“ recept nebylo tak jednoduché. Ne, že by mi ho holky nechtěly vydat, ale ne všechno bylo přesně naměřeno. No a já jsem u pečení neschopná to dělat od oka, u toho by se muselo moc přemýšlet 😀

KAKAOVÁ BUCHTA S OVOCEM – VEGAN

P korpus:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku mandlové mouky (lze nahradit polohrubou)
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku oleje (neutrální – slunečnicový, řepkový…)
  • 2 hrnky mléka (pro vegan variantu samozřejmě rostlinné, asi nejradši mám mandlové)

P náplň:

  • 600 g mražené lesní směsi
  • 1 sáček vanilkového pudinku (prášek)
  • (1 lžíce cukru, pokud máte rádi sladší želé, já nedávám)
  • voda

PP: Smíchejte všechny sypké suroviny na korpus, pak do nich přilejte olej a mléko.

Nalijte do vymazané a vysypané formy (já jsem použila silikonovou formu bez vymazávání a vysypávání, průměr 25 cm). Těsto je tekutější, než jsem zvyklá, ale fungovalo krásně.

Pečte na 180 stupňů cca 27-30 minut. Zkuste upečenost špejlí – vytáhnete suchou, je hotovo. Nechte korpus vychladnout.

Mražené ovoce dáme do hrnce s trochou vody. Povaříme několik minut.

Přecedíme tak, abychom zachytli šťávu.

Ovoce dáme na vychladlý korpus, velké jahody jsem rozkrojila..

Potřebujeme 350 ml šťávy s vodou, kterou jsme získali z vařeného ovoce. Ze šťávy uděláme pudink (dle návodu, pozor pokud máte tekutinu ještě teplou) a nalijeme na korpus s ovocem. Necháme ztuhnout.

Chráníme vlastním tělem, aby to někdo nesnědl, než to udělám sama 😀

Když jsem dělala ve formě o průměru 25 cm, tak je celková výška 4 cm, z toho cca 2-2,5 cm buchta a 1,5-2 cm ovoce a želé. Časem vyzkouším i v dortové formě, protože tak praví originální recept a taky se i peče trochu jinak dlouhou dobu (prý 37 minut) a výška želé i korpusu bude taky jiná.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *