Když chcete použít razítko na sušenky, ale nemáte chuť na sladké

Když měl syn narozeniny, tak jedna z oslav byl dort s pokémonem Pikachu – protože to ve školce letělo. Obrázek dortu bohužel nemám, jen spoustu spokojených obrázků oslavence A napadlo mě, že bych téma mohla zopakovat s nějakou vykrajovačkou. Jenže jsem nechtěla využít žádné sladké sušenky (dort stačí. Už ode mě znáte
razítkované sušenky bez klasického cukru nebo i s klasickým cukrem, podle volby
dětské sušenky z ovocného pyré
trochu fungovaly i sýrové sušenky
Teď jsem chtěla už trochu vychytanější klasickou slanou sušenku, která se hodí samotná, ale i k pomazánce. Našla jsem recept na stránkách Orion. Nějak mne ale zarazil ten postup, takže jsem vlastně použila jen seznam ingrediencí
U receptu psali, že se pro variace chutí dá to těsta přidat 1 lžíce sladké mleté papriky, rozmarýnu, tymiánu…to jsem nezkoušela, ale přijde mi to velmi zajímavá představa.
SLANÉ RAZÍTKOVANÉ SUŠENKY
Potřeby:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 60 g parmazánu (nebo gran padano)
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
Postup:
Změklé máslo nakrájíme na kousky, Česnek oloupeme a prolisujeme. Parmezán najemno nastrouháme. Všechny ingredience dáme do mísy k robotu.

Kdybyste měli směs moc pískovitou-drobivou i po delší době propracování, přidejte 1 lžíci vody.

Takhle vypadá hotové těsto v robotu, zbytek doděláte rukou.

Těsto z robotu vysypte na vál a zpracujte do hroudy.
Hroudu zabalte do folie a nechte odležet v lednici.

Než se rozhodnete vyválet, nechte těsto povolit, jinak je moc tuhé na rozvalování. Pokud chcete rovnou zpracovávat, tak to bude cca za 1 hodinu odležení v lednici.
Předehřejte troubu na 170 stupňů.
Těsto rozválejte na 0,5 cm tloušťky.

A samozřejmě můžete jen nakrájet nožem, nebo radýlkem. Ale tohle těsto umí krásně razítkovaný povrch. Takže můžete udělat třeba pokémona.
Vykrájené sušenky dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Obecné doporučení pro razítkované sušenky je, dát je ještě před pečením na cca 10-15 minut do mrazáku na plechu. Platí to i tady.

Pečte cca 15-20 minut podle trouby.

Sundejte z plechu a máte hotovo.

Samozřejmě, že jsem zkusila i část jen radýlkem – typicky při druhém vyválení těsta na to obvykle nemám nervy:-D

Asi největší rozdíl v chuti sušenek je ten česnek. Moc hezké zvýraznění chuti.
Doporučuji!