Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Rychlé a snadné · Vegan

PLNĚNÉ SKLÁDANÉ SENDVIČE

Různé náplně, jednoduché balení, teplé nebo studené…to je plněná překládaná tortila, nebo třeba skládaný sushi sendvič.

Tohle je takový ten typický recept, co jsem ho už asi stokrát viděla někde na internetu, přijde mi super, ale trvalo mi hrozně dlouho jej vyzkoušet. Asi tak něco jako tady vaječný sendvič. A je to prostě taková jednoduchá záležitost, kterou si jen potřebujete vyzkoušet a už bude ve stálém repertoáru. Postupně mne na to navádělo několik kamarádek, tak jsem podlehla.

Najdete na toto téma strašně moc videí, ale pozor. Ne všechna mají logické uspořádání. Když to podle nich zkusíte, bude vám to v první kroku vypadávat, nebo budete mít „propečený“ salát a studené kuře.
https://www.youtube.com/watch?v=SlARzxb-Jh0
https://www.youtube.com/watch?v=CaIG2X2SrCs
Víc odkazů na videa nedávám, i když jsem jich sama viděla mnohem víc. Je to z toho důvodu, že tam měli různě neprakticky uspořádané ingredience. Když jsem si brala inspiraci (vic variace úplně dole), tak jsem to musela mentálně přeskládávat a doplňovat.

Je jednoduché si všimnout, že ty ingredience, které mají být víc vystaveny teplu potřebujete v sektoru 3 a 4, protože ty nakonec jsou z venkovní strany. Věc v sektoru 1 jedna by se neměla moc sypat (nedávejte tam borůvky například), protože ji překlápíte.

Vysvětlující diagram se sektory, červeně naznačený je řez

Tento recept je naprosto flexibilní. Podle toho, co do něj dáte, tak může splňovat snad všechny běžná omezení stravy. Tahle část inspirace už je vám asi jasná.

Kamarádka k tomu říká, že to má někdy tendenci být suchý a nevýrazný (samozřejmě podle použitých surovin). Takže dbejte na to, aby tam byla nějaká výrazná omáčka (dresing, chilli, hoisin, karamelizované Salko u sladkých…), nebo/a něco, co tomu dá šťávu. Obecně bych prostě řekla, že je důležité jednotlivé části ochutit (olivy, jalapeňos, bazalka, bylinky, pažitka, cibule, chutney), ale to asi není nic nového. U tohoto receptu nic z toho nehrozilo, všichni si šťavnatost velmi pochvalovali, až se jim dělaly boule za ušima.

PLNĚNÁ PŘEKLÁDANÁ TORTILA (potřebujete 1-2 tortilly na osobu podle jedlíka)

Potřeby:

  • pošírované kuře, nebo vařené kuře, nebo zbytky pečeného kuřete (prostě kuřecí maso již hotové)
  • listový salát
  • cibule
  • olivy
  • naložené jalapeňos
  • rajčata
  • plátkový sýr
  • tatarská omáčka/dresing
  • sůl
  • tortilly

Postup:

Tortilu si nařízněněte/nastřihněte podle červené čárky na diagramu.

Vysvětlující diagram se sektory, červeně naznačený je řez

Na jednotlivé sektory/kvadranty rozložte ingredience takto:

1 první kvadrant potřete tatarkou/dresingem, dejte list ledové salátu a případně ho trochu poupravte, ať to moc neleze ven

2 na druhý kvadrant dejte plátky rajčat (lehce posolit) a kolečka cibule

3 na třetí kvadrant dejte plátky/kousky kuřecího masa, kousky oliv a sušených rajčat

4 na čtvrtý kvadrant dejte plátkový sýr a plátky naložených jalapeňos

Teď začněte překládat. Začnete prvním kvadrantem a pak prostě jen pokračujete v překládání dokola postupně.

Teď je hotovo a můžete dát opéct do kontaktního grilu, nebo prostě na pánev a zatížit hrncem s vodou.

Speciální opékací metoda zvaná „dej na to těžký hrnec“

Po opečené z obou stran je dílo hotové a můžete se do toho pustit.

Doporučuji k tomu přidat třeba ještě nějaký jogurtový dresing, sladkou chilli omáčku, nebo něco takového.

Tak co, cítíte se inspirovaně? Mě to chvíli trvalo, než jsem se do toho pustila. Takže chápu, taky to asi necháte ještě zaležet 😀 Ale dejte si. Je to super, že to většinou můžete nachystat předem a příslušní konzumenti si to mohou opéct sami. Pokud byste dělali jen jednu takovou tortilu, tak je to vlastně celkem pracné, protože toho roztaháte strašně moc. Ale pokud uděláte manufakturu a děláte večeři pro rodinu, tak je to super.

U nás doma měl tento recept velký úspěch. Vlastně jídlo zmizelo, ani jsme nevěděli jak 🙂 Stoprocentně budu dělat znovu.

Další chuťové varianty pro 4 sektory

Tipy na další příchutě budou opět podle starého známého diagramu….

Zapékat, nebo ne? Pokud je to v tortile, tak bych to zapékala skoro vždycky.

Nezapomínejte, že jednotlivé části musí být ochucené a musí tam být něco, co udělá šťavnatost, takže to podle toho i doplňte.

Snídaňová
1 kečup/bbq omáčka, opečená slanina
2 míchaná vejce, pažitka
3 plátky opečených párečků (hořčice)
4 opečené žampiony, pepř

Snídaňová vege
1 listový salát
2 gervais/lučina, pažitka
3 míchaná vejce se špenátem
4 plátky sýra

Sýrová s vejcem
1 salátové listy
2 plátky rajčat, majonéze
3 plátky vajec natvrdo, hořčice
4 sýr nastrouhaný nahrubo, pažitka

Modrá parma
1 parmská šunka
2 rukola
3 sýr s modrou plísní (Stilton, Niva…)
4 chutney z karamelizované cibulky

Italská
1 parmská šunka
2 rukola
3 plátky rajčat, bazalka
4 hoblinky parmezánu (škrabka na brambory)

Mexická zbytková
1 listové saláty
2 tortila chipsy pokapané kečupem/ostrým kečupem
3 již tepelně upravené a ochucené mleté maso
4 plátky sýra

Obložený karbenátek
1 listové saláty, kolečka červené cibule
2 solené bramborové chipsy
3 karbenátky, volské oko
4 plátky sýra, kečup

Falafel
1 listové saláty, kolečka červené cibule
2 plátky avokáda, kousky sušených rajčat, plátky naložených jalapeňos, majonéza
3 tepelně upravené kuře
4 mozzarela

Nudlová
1 rukola
2 vaječná omeleta, omáčka (kečup, sriracha atp)
3 ochucené tenké nudle (zbytky po číně),
4 plátky sýra, plátky jarní cibulky

Tuňáková
1 rozmačkané ochucené avokádo
2 tuňák z konzervy, kolečka červené cibule
3 zelené olivy bez pecky na půlky, kousky sušených rajčat
4 mozzarella

S uzeným lososem – nezapékala bych
1 gervais/lučina, pažitka
2 ledový salát
3 uzený losos, pepř
4 plátky čerstvé okurky

Humusová – nezapékala bych
1 hummus
2 plátky rajčat a okurky
3 poloviny černých oliv bez pecky, kousky sušených rajčat
4 ledový salát

Ovocná s mascarpone a čokoládou – nezapékala bych
1 mascarpone
2 plátky jahod
3 plátky banánů
4 čokoládová omáčka/rozehřátá čokoláda, plátky mandlí

Asijská kachna
1 omáčka typu hoisin (sojovka ne, ta teče moc), nebo třeba sladká chilli
2 plátky čerstvé okurky
3 plátky jarní cibulky
4 kousky tepelně upraveného ochuceného kachního masa

Vegetariánská se zaatarem
1 hummus, trocha chilli vloček
2 baby špenát
3 nastrouhaný sýr
4 koření zaatar (nebo domácí dukka směs), pokapané olivovým olejem

Chilli con carne
1 rozmačkané ochucené avokádo
2 kukuřice z plechovky
3 nastrouhaný sýr, kolečka červené cibukle/jarní cibulky
4 hotové chilli con carne (zbytek, hm?)

Kuře s pestem
1 zelené pesto
2 plátky rajčat, sůl
3 tepelně upravené kuře
4 plátky sýra/strouhaný sýr

Vietnamská – neopékat, jako základ nepoužijete tortilu, ale namočený rýžový papír
1 připravené ochucené rýžové nudle (drží pohromadě, můžou být v jedničce)
2 nastrouhaná mrkev ochucená
3 tepelně upravené oloupané krevety ochucené, sladká chilli omáčka
4 lístky koriandru, kousky chilli papričky, kousky citrusové dužniny

Fish and chips (za mne poněkud absurdní, ale proč ne)
1 majonéza
2 rozmačkaný ochucený zelený hrášek
3 hranolky/americké brambory (pokapané jablečným octem)
4 ryba smažená v trojobalu/těstíčku

Libanonská (nevím, co by mi na to řekli v Libanonu, ale tak se to jmenovalo)
1 hummus
2 listový salát, kolečka červené cibule
3 plátky rajčat, sůl, pepř
4 falafel

Hamburgerová
1 kečup/majonéza/omáčka
2 listový salát, plátky rajčat, kolečka červené cibule
3 hotové burgerové maso
4 plátky sýra

Gyrosová
1 hummus/česnekový dresing
2 kolečka červené cibule, nasekaná petrželka, listový salát
3 plátky rajčat, sůl, pepř
4 maso gyros

Banánová s dobrotami
1 karamelová omáčka (dulce le leche), tedy karamelizované salko
2 nadrcené lotus sušenky
3 nasekaná čokoláda
4 banánové plátky

Lilková
1 tzaziky
2 kolečka červené cibule, ledový salát, půlky černých oliv
3 plátky rajčat
4 plátky grilovaných lilků, sůl, pepř

Jaffa cakes
1 pomerančová marmeláda s kousky pomerančové kůry
2 nasekaná čokoláda
3 znovu pomerančová marmeláda s kousky pomerančové kůry
4 nasekaná čokoláda

Salámová / šunková
1 ledový salát
2 oblíbený dresing
3 salámové plátky/šunkové plátky
4 sýrové plátky


Specialita skládaný sushi sendvič, tedy plněná překládaná řasa

Použijte plát nori časy na sushi místo tortily

Nešla jsem úplně podle diagramu, protože jsem se chytla jednoho videa. Nicméně překládala jsem rýži na okurku, pak na kimchi a pak na tofu, protě jsem to jela z druhé strany. Podle diagramu výše by byla na 1 rýže, 2 okurka, 3 kimchi, 4 tofu

Vařená rýže (ideálně sushi s rýžovým octem a všemi dobrotami, já použila normální jasmínovou, ideálně aspoň vlažnou)
Čerstvá okurka
Kimchi
Tofu pokapané srirachou

Ideálně hned „umotat“ a sníst

Protože je tam kimchi a sriracha, neřešila jsem nachucení tofu ani ničeho, jen zlehýnka osolila

Další variace sushi sendviče

uvařený ochucená sushi rýže pokapaná sojovkou
rozmačkané ochucené avokádo
naložený zázvor
plátky syrového lososa

Tohle samozřejmě neopékejte

Chuťové varianty pro 3 sektory

Jedeme podle tohoto diagramu, jinak je všechno stejné

Nutella s oříšky a ovocem
1 Nutella, sekané oříšky
2 plátky jahod
3 plátky banánů

PaJ sendvič
1 burákové máslo
2 banány
3 červená marmeláda (jahody, borůvky)

Uzený losos s koprem – nezapékala bych
1 gervais/lučina, nasekaný kopr
2 plátky naložených okurek
3 plátky uzeného lososa

Citronový koláč
1 lemon curd
2 gervais/lučina, borůvky
3 nasekané pistácie

Banofee pie
1 karamelová omáčka (dulce le leche), tedy karamelizované salko
2 plátky banánů
3 nasekaná čokoláda

A la košíčky z burákového másla
1 karamelová omáčka (dulce le leche), tedy karamelizované salko
2 nasekaná čokoláda
3 nasekané nesolené arašídy

Mozzarelová s pestem
1 pesto z černých oliv
2 plátky rajčat, lístky bazalky
3 mozzarela

P.S. Lidé se mi smějí, že mám tortily v kvadrantech a sektorech – copak neslyšeli o sektorech? 😀 No ne, jak to lépe vysvětlit, na to jsem nepřišla.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *