Jaké jsou triky na to uvařit rychle?
Mojí velkou inspirací byl Jamie Oliver. Má totiž dvě knížky, které se rychlým vařením zabývají. Ale není to o tom, že by umíchal Rychlý hostinec z pytlíku. Prostě normálně vaří…
Kdyby vás ty knížky zajímaly, jsou to 15 minut v kuchyni (tu mám v češtině) a 30 minut v kuchyni (tu mám v angličině, tady o sérii mluví Jamie). Osobně mám raději tu „Třicetiminutovku“. Funguje to všechno, ale asi ten typ receptů mi sedí víc. V Třicetiminutovce za tu dobu uděláte spíš malou hostinu, v Patnáctiminutovce se soustředí na konkrétní jídlo. Kromě toho ještě používám Nigellu Lawson a její Vaříme Express (mám v češtině).
Pro své bližší osoby jsem ochotna knížky i půjčit 🙂
Pokud někdo není zkušený kuchař, myslím, že se tento systém vaření víc dostane do krve, když si opravdu pořídíte nějakou z těch Jamieho kuchařek. Případně pokud seženete jeho pořady k těmto kuchařkám, tak to by mi přišlo ještě lepší. Tím jsem totiž začala já, kuchařky byly pak trochu navíc.
Rychlé vaření není specifické tím, že by bylo levné. Doba přípravy je obvykle naopak to, co potravinu zlevňuje. Ne že by to nešlo i levně. Mě asi víc vadí, že zrychlovač je to, že se koupí věci předpřipravené, které jsou balené víc, než ty úplně základní potraviny. Takže je z toho víc obalu a to není příjemné mému eko-já.
Rychlé vaření naopak je specifické tím, že musíte dělat víc věcí zároveň. A také tím, že pokud na něco zapomenete, tak vám to zablokuje třeba celou přípravu (s uvařenou omáčkou na těstoviny si nevystačím, když jsem nedala vařit ty špagety). Chce to tedy soustředění, protože možná budete zároveň šlehat šlehačku na desert, v páře vařit rybu, na pánvi opékat krutony, v troubě zapékat brokolici se sýrem a v mixéru mixovat hráškovou polévku… Dost se to ztěžuje, když u toho vyklízíte myčku, hlídáte děti, nebo přebíráte poštu 😀
Také je potřeba, abyste věděli, co chcete vyrobit – nejdříve vyrábíte to, co zabere nejvíc času, nikoliv nutně to, co servírujete první. A abyste měli v kuchyni základní věci (když vám dojde olej, nebo mouka, tak vás to dost zpomalí…nebo třeba sůl jako já posledně).
A nezapomeňte, že v popisovaném čase je zahrnutá většina přípravy, ale ne úklid 🙂 Tak si neudělejte moc velký nepořádek v kuchyni.
Tak tedy….co pomáhá s rychlý vařením:
Přípravy
- Ať už máte 15 minut, nebo 30, začněte tím, co se nahřívá….naplňte a zapněte rychlovarnou konvici, zapněte troubu
- Když budete potřebovat větší množství vody, tak vemte ten příslušný hrnec, dejte do něj trochu vody a už ho nahřívejte. Jakmile bude voda z rychlovarné konvice uvařená, tady už to bude taky vřít a i hrnec bude nahřátý, takže tam nebude zpomalení.
- Používejte mixéry, které samy míchají, a nemusíte u nich stát.
- Mějte před vařením uklizenou kuchyň. Pak totiž máte kam co odložit a máte k dispozici všechno kuchyňské nářadí.
- Využijte krouhače a dělejte saláty z plátků/nastrouhaných kousků čehokoliv (mrkve, celeru, jablek, okurky…). Krouhače, nebo mixéry s noži použijte klidně i na přípravu zeleniny do základu (mrkev, cibule).
Něco úplně předem
- Tohle je kategorie spíš a la Nigella Lawson a já ji ráda používám. Dobře se k tomu hodí i některé moje tipy pro food prep, tedy přípravu jídla na několik dní předem)
- Předem uvařené brambory ve slupce najednou řeší, že se brambory vaří déle, než chceme
- Dresing na salát si můžete připravit ve větším množství v zavařovací sklenici a mít to v lednici. I když bude stejný, tak na různé zelenině bude chutnat vlastně odlišně.
- Uvařte si luštěniny předem ve větším množství a dejte je do mrazáku, odebírejte dle potřeby.
- Udělat předem zmrzlinu/zmrzlinový dort(zmrzlinové sendviče a pak vytáhnout z mrazáku…to můžete předpřipravit i pár dnů předem
- Nebojte se používat i zbytky (pečená kuřecí prsa ze včerejška? Ideální!)
- Plánujete použít vejce natvrdo? Uvařte je předem.
- Když víte, že budete potřebovat mixér, kdo zakazujet složit si ho ráno, když jej použijete večer? Rychlé vaření je v prvé řadě o plánování.
Maso
- Je jasné, že za 15/30 minut neuděláte dušené hovězí. Musíte se tedy většinou smířit s tím, že to budou dražší druhy masa.
- Z hovězího masa se hodí například svíčková, roštěná, či podobné minutkové maso. Z kuřecího se hodí kuřecí prsa. Z vepřového panenka, kotleta. Ryba téměř jakákoliv – rovný nižší filet bez kosti. Mořské plody jsou ideální. Jehněčí kotletky také fungují.
- Vhodnější budou nudličky, nebo tenké plátky masa.
- Kuřecí prsa jsou v jedné části vyšší – je potřeba naříznout jako knihu a klepáním přes folii (ať to jemné maso nepotrháte) ztenčit, aby se pořádně tepelně upravilo a aby to bylo rychle
Přílohy
- Hodí se těstoviny. Existují express varianty hotové za 3 minuty, ale stihnete uvařit i normální kvalitní, takže to bych nechala. Použijte trik s vařením vody.
- Ideální je kuskus, nebo bulgur.
- Zkuste také polentovou kaši (třeba místo bramborové).
- Koupené bramborové gnocchi se dají použít nejen vařené, ale také je můžete po uvaření opékat na pánvi/v troubě pod grilem, takže vypadají jako malé opečené brambůrky
- Tortily se hodí, protože do nich můžete krásně něco zabalit.
- Opečený chleba nejsou jen topinky k tataráku, ale třeba i plátky bagety lehce ožehnuté pod grilem a pokapané olivovým olejem. To hned zní, vypadá a chutná úplně jinak, že?
- Když se zamyslíte, je nejjednodušší koupit pečivo 🙂
Zelenina
- Na salát použijeme připravené salátové směsi (ideálně už omyté)
- Mějte v mrazáku různou mraženou zeleninu (hrášek, polévková směs, směs kořenové zeleniny…), s tím se dá rychle kouzlit.
- Některá zelenina z plechovky se velmi dobře hodí například krájená rajčata.
Deserty
- Nestyďte se naservírovat dobrou čokoládu, nebo třeba sýrové prkénko či talíř s vhodným ovocem (ananas se odváží nakrojit málokdo)
- Použijte zmrzlinu, ušlehejte šlehačku, přidejte třeba vaječný koňak/rybízovou šťávu….kdo odmítne?
- Desertem může být i uvařená horká čokoláda, nebo alžírská káva – nahoru šlehačka a vypadá to skvostně.
- Některé ovoce máme rádi i z konzervy například mandarinky (protože jsou oloupané!), nebo broskve. Toho se dá využít
Ostatní
- Mějte ve spíži nějaké konzervované luštěniny (cizrna, fazole různých druhů, čočka…)
- Smiřte se s tím, že ne všechny předpřipravené věci jsou špatné. Někdy stačí kouknout na složení – například připravená čistá masa na burger (jen hodit na pánev).
- Vajíčka a sýry se dobře hodí.
- Dělejte jídla, která jsou ve větší míse a hosté si sami nabírají. Jako různé velké saláty, nebo plech s pečeným „kdečím“, nebo třeba několik pomazánek a spousta pečiva, na které si hosté mažou podle chuti.
- Kombinujte domácí (kde to chcete například grilovaná paprika, nebo yorkshire pudink) s koupeným (kde to snesete například mražený hrášek, listové těsto, nebo cukrářské piškoty).
- Hutná polévka se dá počítat za hlavní chod, když bude mít v sobě nějakou bílkovinu (maso, vejce, luštěniny) a přidáte třeba nějaký sacharid (chleba, těstovina)
- Je krásné mít předkrmy – to můžou být olivy, nakrájené sýry, plátkové uzeniny, nějaké tyčinky typu grissiny….vypadá to krásně, nebere to čas a stolovníky to těší. Můžete tím také získat čas, než se něco dovaří (vy už sedíte u stolu)
- Najděte si oblíbené vývary (v kostce, ve skleničce, v prášku)…ono to existuje
Co není dobrý nápad pro rychlé vaření
- Věci, které se samostatně opékají jedna po druhé (palačinky) trvají dlouho
- Věci, které musíte jednotlivě tvarovat/opékat jako například masové kuličky
- Věci, které je potřeba hodně loupat, nebo náročněji připravovat (jako extrém je artyčok, ale už loupání brambor do patnáctiminutovek prostě nenarvete)
- Jednohubky, nebo jiné titěrnosti
Typický recept na večeři podle rychlého vaření: losos s pestem a šťouchané brambory s pórkem, jako desert čokoládová ganache s ovocem, čas přípravy 15 minut (předpokládá se, že krouhač máte složený)
Přípitek děláte, ještě než začnete vařit, protože pak už máte nachystané sklenice 😀
2 osoby (násobek na 4 osoby tady ani nehraje roli v čase)
Potřeby:
- 2 lososí filety s kůží o váze 150 g,
- bazalkové pesto
- 4-5 hezkých středních brambor (nebudeme je fotit, ale loupat taky ne)
- 10 cm pórku
- půl hrnku (bezlaktozového) mléka
- sůl
- 1 lžíce másla
- 100 ml (bezlaktozové) smetany
- 100 g hořké čokolády
- ovoce (mandarinky nebo/a broskve v konzervě, lépe čerstvé jahody) a kdo rád, tak sušenky
Postup:
Zapněte ohřívání vody v rychlovarné konvici. Do většího hrnce dejte cca půl litru vody, zakryjte poklicí, dejte hřát. Zapněte plamen pod nepřilnavou pánví vhodnou do trouby. Zapněte troubu na 200 stupňů.
Pánev trochu naolelujte, položte filety lososa. A už se peče. Přiklopte poklicí.
Umyjte brambory (neloupeme) a pórek.
V průběhovém krouhači nakrájejte na tenké plátky brambory a pórek. Dejte do většího hrnce s vodou, dolijte vodou z konvice, trochu osolte, zakryjte poklicí, vařte.
Lososa osolte jen pokud není v pestu sůl. Jinak již tepelně se připravujícího se lososa pouze potřete pestem.
Teď je to cca 5 minut, co se losos peče, takže ho vložte bez poklice do trouby, která buď už je vyhřátá, nebo brzy bude.
V mikrovlnce ohřejte v hrnku mléko.
Do malého hrnce nalijte smetanu. Čokoládou v obalu párkrát bouchněte/nalámejte, pak vsypte do smetany. Dejte na mírném plameni rozehřívat (vodní lázeň netřeba).
Otevřete plechovky s ovocem, slijte. Okapané ovoce dejte na misku na větší talíř/tácek. NEBO omyjte jahody, dejte na misku na větší tácek. Použijete-li sušenky, tak je dejte na tácek také.
Občas zamíchejte čokoládou.
Uvařené brambory s pórkem slijte, přidejte lžíci másla a trochu mléka. Rozmačkejte mačkačem na brambory. Ochutnejte, dosolte, promíchejte.
Rozpuštěnou čokoládovou směs nalijte do 2 malých nádobek, přidejte na talíř/tácek k ovoci. Tác dejte na stůl.
Dejte na stůl talíře a příbory. Pokud máte čas, dejte si víno, nebo si uklízejte.
Vytáhněte lososa z trouby.
SERVÍRUJTE lososa s bramborami. A potom čokoládovou směs s ovocem (vidličky k tomu).
Tento recept je kombinací dvou receptů Jamieho Olivera z dvou různých kuchařek s nějakou mojí úpravou 🙂 a k tomu pokus o lososa v mé invenci. Připraveno za účelem vysvětlení, co jsem tímhle článkem myslela.
Recept měl první verzi, kdy jsem lososa dělala v páře. Mělo to nevýhodu, že jsem zapomněla, že můj spolustolovník preferuje kompletně tepelně upraveného lososa. Takže po 15 minutách jsem sice byla hotová, ale ryba vyhovovala jen mě (medium well bych ji nazvala). Dobře propečená byla po 25 minutách, takže jsem 10 minut zevlila po kuchyni. Bylo to částečně tím, že jsem měla moc velký filet (230 g jeden) a také přece jen v páře je nižší teplota, jak v pánvi a v troubě. Na tomto základě jsem upravila recept tak, jak je současná podoba. A to si naprosto troufám na 15 minut a rozhodně nemám pocit, že by byl nutný nějaký sprint a stres po kuchyni. Také tato druhá verze je lepší na servírování – losos v páře se mi při vyndávání z pařáčku rozpadl.
Na blogu mám kategorii rychlé recepty. Ale koncept podle Jamieho a případně Nigelly splňuje málo z nich. Takové recepty obvykle totiž nestihnu nafotit, takže na blogu nejsou, i když je dělám. Ale patří sem například Nigelliny těstoviny s Marmite. A zahrnula bych sem rozpečený hermelín, lanýže s mátovým cukrem, nebo nachos, či buchty z mikrovlnky.
Rychlé vaření může a nemusí být na úkor vaření z čerstvých surovin. Rozhodně záleží na peněžence, ročním období, zručnosti kuchaře, odvaze, plánování a možnosti soustředit se na vaření 🙂 I kdybyste si z tohoto článku vzali jenom jedno vylepšení, nebo třeba chuť si uvařit něco dobrého, tak cíl je splněn.
P.S. Znáte fotobanku Unsplash zdarma?