Zajímavá verze na klasický hummus

Já normálně zas tak moc hummus neprožívám, i když ten barevný, co jsem dělala, mne baví. Ale tohle mne nějak zaujalo. Dýňové pomazánky mi přijdou nějak atraktivní, jako třeba ta s houbami. No a když máte velkou dýni, tak potřebujete spoustu receptů (bábovka, lívanečky, omáčka s těstovinami, pumpkin spice late…).
Náhodně jsem měla doma dýni sweet dumpling, tak jsem ji použila místo hokaido, ale nevidím v tom žádná pozitiva. Akorát se to muselo loupat a to mě málem vzali všichni čerti. I když byla teda opravdu hezká. A jinak jsem barbar – nerozpoznala jsem ani oříškovou chuť, ani mi nepřijde, že by měla nějak míň semínek a víc dýňové hmoty…
DÝŇOVÝ HUMMUS S PEČENÝM ČESNEKEM
Potřeby:
- 1 malá dýně (ideálně hokaido, co se neloupe)
- 2 stroužky česneku
- rostlinný/olivový olej na pečení
- 40 g tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- na doladění k servírování sezamová semínka, olivový olej, granátové jablko
- k podávání pečivo, tyčinky, zeleninu…
Postup:
Dyni dle potřeby oloupejte a nakrájejte, nebo prostě jen nakrájejte, pokud nemáte dýni, co se loupe.

Nakrájenou dýni a celé stroužky česneku bez oloupání dáme na plech. Pokapeme olejem. Dýni promícháme rukama, aby se trochu obalila v oleji. Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme, až je dýně měkká. To je cca 30 minut.

Upečenou zeleninu necháme vychladnout.

Vychlazený česnek seřízneme nahoře a vymáčkneme upečenou dužninu.


Do mixéru dáme z pečené dýně 350 g (zbytek na jiné účely), česnekové pyré, tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Mixujeme dohladka…

A je hotovo….YUM. Teď mi nějak nedělá dobře sezam, takže jsem použila na finish olivový olej a granátové jablko.

Jedna testerka mi řekla, že to chutná jako domácí kapustový nákyp Jakože ale aby bylo jasno, dotyčná má ráda kapustový nákyp
To je ten pečený česnek.
Nicméně mě to velmi těší a chutná mi to mnohem víc, jak klasický hummus. Je to takové jiné. Vyrobte si.