Zajímavá verze na klasický hummus

Já normálně zas tak moc hummus neprožívám, i když ten barevný, co jsem dělala, mne baví. Ale tohle mne nějak zaujalo. Dýňové pomazánky mi přijdou nějak atraktivní, jako třeba ta s houbami. No a když máte velkou dýni, tak potřebujete spoustu receptů (bábovka, lívanečky, omáčka s těstovinami, pumpkin spice late…).
Náhodně jsem měla doma dýni sweet dumpling, tak jsem ji použila místo hokaido, ale nevidím v tom žádná pozitiva. Akorát se to muselo loupat a to mě málem vzali všichni čerti. I když byla teda opravdu hezká. A jinak jsem barbar – nerozpoznala jsem ani oříškovou chuť, ani mi nepřijde, že by měla nějak míň semínek a víc dýňové hmoty…
DÝŇOVÝ HUMMUS S PEČENÝM ČESNEKEM
Potřeby:
- 1 malá dýně (ideálně hokaido, co se neloupe)
- 2 stroužky česneku
- rostlinný/olivový olej na pečení
- 40 g tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- na doladění k servírování sezamová semínka, olivový olej, granátové jablko
- k podávání pečivo, tyčinky, zeleninu…
Postup:
Dyni dle potřeby oloupejte a nakrájejte, nebo prostě jen nakrájejte, pokud nemáte dýni, co se loupe.

Nakrájenou dýni a celé stroužky česneku bez oloupání dáme na plech. Pokapeme olejem. Dýni promícháme rukama, aby se trochu obalila v oleji. Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme, až je dýně měkká. To je cca 30 minut.

Upečenou zeleninu necháme vychladnout.

Vychlazený česnek seřízneme nahoře a vymáčkneme upečenou dužninu.


Do mixéru dáme z pečené dýně 350 g (zbytek na jiné účely), česnekové pyré, tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Mixujeme dohladka…

A je hotovo….YUM. Teď mi nějak nedělá dobře sezam, takže jsem použila na finish olivový olej a granátové jablko.

Jedna testerka mi řekla, že to chutná jako domácí kapustový nákyp 😀 Jakože ale aby bylo jasno, dotyčná má ráda kapustový nákyp 😀 To je ten pečený česnek.
Nicméně mě to velmi těší a chutná mi to mnohem víc, jak klasický hummus. Je to takové jiné. Vyrobte si.