Dokonalý korpus, uhrančivý krém, svěží ovoce, estetika nejvyšší – dokonalý desert!

Mám oblíbenou vlogerku a blogerku a autorku kuchařky….Natashu Kravchuk, která má svoje Natasha Kitchen. U mě na blogu od ní najdete už fakt hodně receptů – protože jsou skvělé! Hrachová polévka se šunkou, citronový dort s mákem, kuřecí ragů s pečenými knedlíčky, jablečné lívanečky se skořicí, kuřecí placičky, masové kuličky pečené v troubě s rajčatovou omáčkou, rajčatový salát panzanella, moučník s preclíky a jahodami, srdíčkové makronky, losos s hořčičnou polevou, kutia-vařená pšenice nasladko, sýrovo-kuřecí smaženky, salát z kadeřávku a pečených batátů, lasagnové rolky, shepherd´s pie a mušličky s jahodovou pusinkou uvnitř. Takže tady z toho úctyhodného seznamu je zjevné, že je to opravdu můj oblíbenec. To už málem konkuruje Apetitu
Tady tento recept na koláč má u nás doma speciální pozici. Synek totiž zbožňuje video s ním. Natasha totiž nejenže používá několik různých druhů mixérů, ale taky je tam maňásek žraloka v lednici, jak žere třešně, a ještě kromě toho se koláč krájí „jako pizza„. No a tak se stalo, že jsem tohle video viděla opravdu hodněkrát předtím, než jsme koláč doopravdy upekli Ale pořád mě těší a vy se můžete mrknout taky.
Přestože se v dortu používá několik různých technických vychytávek, nepřijde mi to nijak složité. Prostě…podle receptu Pokud umíte anglicky, mrkněte na video, abyste vvěděli, že to fakt není složité.
Já jsem si třeba pořídila před nějakou dobou formu na koláč s odnímatelným dnem. Má to třeba Tescoma. Bude se to lépe „vyklápět“. Nebo to můžete mít v plné kovové formě a podaří se vám to vyklopit, protože takovou jsem taky dřív prostě používala. Doporučuji nebrat formu s odnímatelným dnem za prostředek, když v tom máte koláč/těsto – zatím se mi to ještě nestalo…čekám


Jednotlivé části koláče se dají udělat třeba 1-3 dny dopředu (korpus a krém) a minimálně den dopředu je to dokonce žádoucí, aby to řádně vychladlo. No a potom v den D ozdobit ovocem, pomazat pro lesk, dát ještě na chvíli do lednice a pustit se do toho. A pak už zase neotálejte, protože je tam čerstvé ovoce.
OVOCNÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM
Potřeby na těsto:
- 140 g másla v pokojové teplotě
- 70 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 190 g hladké mouky
Potřeby na krém:
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 100 g krupicového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Potřeby na ovocnou vrstvu:
- ovoce nahoru….jahody, maliny, borůvky, třešně, mandarinky, broskve, nektarinky…cokoliv máte dostupné v dobré kvalitě (ideálně v sezóně), od každého stačí trochu, dohromady tak 4 hrnky
- 3 lžíce meruňkové marmelády bez kousků
Postup:
Nejdřív začněte s krémem, protože ten musí dobře vychladnout.
V misce smíchejte vejce, žloutky, cukr, škrob a sůl.

Prošlehejte metličkou, až to zesvětlá. Dvě minuty stačí.

Do hrnce dejte mléko, smetanu a máslo a zahřívejte. Občas zamíchejte, ať to neudělá škraloup.

Až mléko začne vřít, sundejte z ohně. Teď bude důležitá část smíchávání dohromady. Je tam malý trik, nepopleťte to, ať z toho nemáte míchaná vejce nasladko.

Metličkou neustále prošlehávejte vaječnou směs a pomalu přilejte 1/3 ohřátého mléka.

Potom vezměte vajíčkovou směs a nalijte ji za stálého míchání do těch zbylých 2/3 ohřátého mléka.

Teď hrnec se vším dejte na oheň a za stálého prošlehávání vařte mírně cca 3 minuty (musí to lehce probublávat).

Po 2-3 minutách je krém uvařený a vypadá nějak takto (prostě jako vylepšený pudink…). Odstavte, ještě minutu míchejte a vmíchejte také vanilkový extrakt.

Teď ten teplý krém nalijte do mělčí nádoby.

A teď to přijde – zakryjte krém fresh folií tak, aby folie těsně přiléhala k tomu pudinku. Díky tomu se nevytvoří škraloup (nikdy jsem tomu nevěřila, mnohokrát o tom četla, ale fakt to funguje).
Nechte vychladit do pokojové teploty venku, pak dejte do lednice a nechte pořádně vychladit dostudena.

Na korpus v míse mixéru šlehací metlou prošlehejte máslo a cukr. Tak třeba 2 minuty.


Přidejte žloutek, sůl a vanilkový extrakt a šlehejte další 2 minut, až se všechno spojí. Dle potřeby použijte stěrku na zdi nádoby.

Přidejte mouku a na nízkou rychlost vmíchejte cca 1 minutu, až je to celé promíchané. do těsta.


Těsto rozprostřete do koláčové formy. Žádné díry, rovnoměrně.
Pak dejte na 30 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo.

Zatímco je těsto v mrazáku, předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
Dejte formu s těstem na plech, ať se vám s tím lépe pracuje a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 25 minut, až je korpus dozlatova. Vyndejte na mřížku a nechte vychladnout do pokojové teploty.

Z formy vyndávejte korpus až je úplně vychlazený do pokojové teploty! Jinak vám praskne jako mě – na druhou stranu, vůbec byste to nepoznali, kdybych nefotila průběžně (vviz jedna fotka níže), takže v pohodě.
Upečený vychlazený korpus můžete uchovat 1 – 3 dny zakrytý v pokojové teplotě.
Až chcete zkompletovat koláč, umyjte si ovoce, vypeckujte, nakrájejte na přiměřené kousky a nezapomeňte, že ho musíte mít suché!

Vychlazený krém před aplikací promíchejte.

Na korpus dejte krém a pak ovoce.
Ovoce můžete buď dávat ve vzoru jako já a Natasha, nebo prostě náhodně umístěte ovoce a bude to taky skvělé. a pokud děláte vzor, lépe začínat od kraje.


Až budete mít všechno ovoce umístěné, tak ještě poslední tečka. Aby ovoce neosychalo a hezky se lesklo (hlavně to ovoce, které je rozkrojené), tak promíchejte meruňkovou marmeládu se lžící vody a štětečkem vše potřete tenkou vrstvou.

A teď je to hotové. Dejte to ještě chladit… Můžete přihodit lístečky máty, nebo meduňky, ale není to nutné.
Koláč je naprosto dokonalý, takže se bude hodit i jako narozeninový dort – tak jsme ho použili i my… Nebylo to tedy na první narozeniny, ale tolik svíček jsme neměli

A když to rozkrojíte (tak to hned sníte), vypadá nějak takto.

Trvalo mi několik měsíců recept napsat, ale…strašně moc stojí za to. Udělejte si ho.