Dokonalý korpus, uhrančivý krém, svěží ovoce, estetika nejvyšší – dokonalý desert!
Mám oblíbenou vlogerku a blogerku a autorku kuchařky….Natashu Kravchuk, která má svoje Natasha Kitchen. U mě na blogu od ní najdete už fakt hodně receptů – protože jsou skvělé! Hrachová polévka se šunkou, citronový dort s mákem, kuřecí ragů s pečenými knedlíčky, jablečné lívanečky se skořicí, kuřecí placičky, masové kuličky pečené v troubě s rajčatovou omáčkou, rajčatový salát panzanella, moučník s preclíky a jahodami, srdíčkové makronky, losos s hořčičnou polevou, kutia-vařená pšenice nasladko, sýrovo-kuřecí smaženky, salát z kadeřávku a pečených batátů, lasagnové rolky, shepherd´s pie a mušličky s jahodovou pusinkou uvnitř. Takže tady z toho úctyhodného seznamu je zjevné, že je to opravdu můj oblíbenec. To už málem konkuruje Apetitu 😀
Tady tento recept na koláč má u nás doma speciální pozici. Synek totiž zbožňuje video s ním. Natasha totiž nejenže používá několik různých druhů mixérů, ale taky je tam maňásek žraloka v lednici, jak žere třešně, a ještě kromě toho se koláč krájí „jako pizza„. No a tak se stalo, že jsem tohle video viděla opravdu hodněkrát předtím, než jsme koláč doopravdy upekli 😀 Ale pořád mě těší a vy se můžete mrknout taky.
Přestože se v dortu používá několik různých technických vychytávek, nepřijde mi to nijak složité. Prostě…podle receptu 🙂 Pokud umíte anglicky, mrkněte na video, abyste vvěděli, že to fakt není složité.
Já jsem si třeba pořídila před nějakou dobou formu na koláč s odnímatelným dnem. Má to třeba Tescoma. Bude se to lépe „vyklápět“. Nebo to můžete mít v plné kovové formě a podaří se vám to vyklopit, protože takovou jsem taky dřív prostě používala. Doporučuji nebrat formu s odnímatelným dnem za prostředek, když v tom máte koláč/těsto – zatím se mi to ještě nestalo…čekám 😀
Jednotlivé části koláče se dají udělat třeba 1-3 dny dopředu (korpus a krém) a minimálně den dopředu je to dokonce žádoucí, aby to řádně vychladlo. No a potom v den D ozdobit ovocem, pomazat pro lesk, dát ještě na chvíli do lednice a pustit se do toho. A pak už zase neotálejte, protože je tam čerstvé ovoce.
OVOCNÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM
Potřeby na těsto:
- 140 g másla v pokojové teplotě
- 70 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 190 g hladké mouky
Potřeby na krém:
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 100 g krupicového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Potřeby na ovocnou vrstvu:
- ovoce nahoru….jahody, maliny, borůvky, třešně, mandarinky, broskve, nektarinky…cokoliv máte dostupné v dobré kvalitě (ideálně v sezóně), od každého stačí trochu, dohromady tak 4 hrnky
- 3 lžíce meruňkové marmelády bez kousků
Postup:
Nejdřív začněte s krémem, protože ten musí dobře vychladnout.
V misce smíchejte vejce, žloutky, cukr, škrob a sůl.
Prošlehejte metličkou, až to zesvětlá. Dvě minuty stačí.
Do hrnce dejte mléko, smetanu a máslo a zahřívejte. Občas zamíchejte, ať to neudělá škraloup.
Až mléko začne vřít, sundejte z ohně. Teď bude důležitá část smíchávání dohromady. Je tam malý trik, nepopleťte to, ať z toho nemáte míchaná vejce nasladko.
Metličkou neustále prošlehávejte vaječnou směs a pomalu přilejte 1/3 ohřátého mléka.
Potom vezměte vajíčkovou směs a nalijte ji za stálého míchání do těch zbylých 2/3 ohřátého mléka.
Teď hrnec se vším dejte na oheň a za stálého prošlehávání vařte mírně cca 3 minuty (musí to lehce probublávat).
Po 2-3 minutách je krém uvařený a vypadá nějak takto (prostě jako vylepšený pudink…). Odstavte, ještě minutu míchejte a vmíchejte také vanilkový extrakt.
Teď ten teplý krém nalijte do mělčí nádoby.
A teď to přijde – zakryjte krém fresh folií tak, aby folie těsně přiléhala k tomu pudinku. Díky tomu se nevytvoří škraloup (nikdy jsem tomu nevěřila, mnohokrát o tom četla, ale fakt to funguje).
Nechte vychladit do pokojové teploty venku, pak dejte do lednice a nechte pořádně vychladit dostudena.
Na korpus v míse mixéru šlehací metlou prošlehejte máslo a cukr. Tak třeba 2 minuty.
Přidejte žloutek, sůl a vanilkový extrakt a šlehejte další 2 minut, až se všechno spojí. Dle potřeby použijte stěrku na zdi nádoby.
Přidejte mouku a na nízkou rychlost vmíchejte cca 1 minutu, až je to celé promíchané. do těsta.
Těsto rozprostřete do koláčové formy. Žádné díry, rovnoměrně.
Pak dejte na 30 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo.
Zatímco je těsto v mrazáku, předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
Dejte formu s těstem na plech, ať se vám s tím lépe pracuje a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 25 minut, až je korpus dozlatova. Vyndejte na mřížku a nechte vychladnout do pokojové teploty.
Z formy vyndávejte korpus až je úplně vychlazený do pokojové teploty! Jinak vám praskne jako mě – na druhou stranu, vůbec byste to nepoznali, kdybych nefotila průběžně (vviz jedna fotka níže), takže v pohodě.
Upečený vychlazený korpus můžete uchovat 1 – 3 dny zakrytý v pokojové teplotě.
Až chcete zkompletovat koláč, umyjte si ovoce, vypeckujte, nakrájejte na přiměřené kousky a nezapomeňte, že ho musíte mít suché!
Vychlazený krém před aplikací promíchejte.
Na korpus dejte krém a pak ovoce.
Ovoce můžete buď dávat ve vzoru jako já a Natasha, nebo prostě náhodně umístěte ovoce a bude to taky skvělé. a pokud děláte vzor, lépe začínat od kraje.
Až budete mít všechno ovoce umístěné, tak ještě poslední tečka. Aby ovoce neosychalo a hezky se lesklo (hlavně to ovoce, které je rozkrojené), tak promíchejte meruňkovou marmeládu se lžící vody a štětečkem vše potřete tenkou vrstvou.
A teď je to hotové. Dejte to ještě chladit… Můžete přihodit lístečky máty, nebo meduňky, ale není to nutné.
Koláč je naprosto dokonalý, takže se bude hodit i jako narozeninový dort – tak jsme ho použili i my… Nebylo to tedy na první narozeniny, ale tolik svíček jsme neměli 😀
A když to rozkrojíte (tak to hned sníte), vypadá nějak takto.
Trvalo mi několik měsíců recept napsat, ale…strašně moc stojí za to. Udělejte si ho.