Příprava jídla předem na několik dní, to je teď ve světě jídla celkem hit. Jak jsem to pojala po svém?
Činnosti tohoto typu najdete pod heslem „food prep“, nebo „meal prep“. Proběhlo to kolem mne hodněkrát, ale většinou mi vadilo, že
– je to samé maso (3 dny po sobě fakt maso jíst nezvládnu),
– pořád jíte to samé (mám odjakživa problém 2 x po sobě, natož nedejbože skoro týden).
Sama klasicky používám to, co asi hodně lidí – když vařím něco dobře mrazitelného (třeba nějaké dušené maso, hlívový guláš nebo čočku), schválně toho uvařím víc a dám část do mrazáku. A za nějakou dobu to vytáhnu a mám uvařeno, aniž bych jedla to samé víckrát po sobě.
Narazila jsem ale na další systém, které už mi trochu smysl dává. Příprava jídla na několik dnů předem, ale pouze jako základní suroviny, které pak následně kombinujete preferovaným způsobem. Asi nejinspirativnější mi přišly tyto videa, i když některé věci jsou pro mne trochu hogo-fogo (hlavně Downshiftology od Lisy Brian), rozhodně doporučím inspiraci od Mind over Munch od Alyssii Sheikh, která se na food prep specializuje.
https://www.youtube.com/watch?v=vmdITEguAnE
https://www.youtube.com/watch?v=Z7g3zaglCYc
https://www.youtube.com/watch?v=nL0DuLPw6EI
https://www.youtube.com/watch?v=5Y7zM9EdLqo
https://www.youtube.com/watch?v=4LuzGVtdwxs
https://youtu.be/DxToDzSIH3Q
Videí najdete spoustu na různá témata – snížení váhy, vegan, student, keto, rodinná…
Když se podíváte na pár videí, zůstane vám tam několik často se opakujících tipů, které zkusím shrnout
– vhodné přílohy jsou vařená rýže ( https://minniemalistka.cz/jak-uvarit-ryzi/ ), vařená pohanka, vařená divoká/hnědá rýže, pečené brambory, pečené batáty, vařená quinoa, květáková rýže, brambory vařené ve slupce, vařené kroupy, polentové kousky, pečivo
– vhodná zelenina je pečená dýně, dušený kadeřávek, pečený česnek, pečená mrkev, pečená cibule, pečená paprika, pečená brokolice, pečená růžičková kapusta, nakrájené zelí, nakrájená červená cibule, omytá mini rajčata, omytý a natrhaný salát, pečená červená řepa
– vhodná bílkovina je pečená cizrna, vařená vejce (nebo třeba naložená vejce https://minniemalistka.cz/nalozena-vejce/ ), pečené kuřecí prso, dušené vepřové trhané maso, bílé fazole, tmavé fazole, vařená hnědá čočka, pečené tofu, pečený tempeh, marinovaný šmakoun, naložený sýr…vše ochucené
– vhodné ovoce jsou celá omytá jablka, očištěné omyté jahody, vyloupané granátové jablko, kousky melounové dužniny, omyté hrozny, jahodová omáčka, borůvková omáčka, omyté švestky, omyté broskve, omyté meruňky
– v mrazáku pytlíčky se směsí ovoce, špenátu, cukety apod. předpřipravené na smoothie
– předpřipravené různé dresinky ve skleničce (klasicky vinaigrette, wasabi, citronový, z burákového másla, bylinkový jogurtový, sladký tofu…)
– hodí se doplňky jako hummus, guacamole, rajčatová salsa, pomazánky
– zmražené dýňové pyré má taky vcelku široké využití – kromě dýňové polévky třeba
https://minniemalistka.cz/domaci-spice-pumpkin-late/
nebo
https://minniemalistka.cz/dynova-babovka/
– suchá směs míchaných ořechů, sušeného ovoce a kousků čokolády na svačinky
– sýrové křupky na svačinky https://minniemalistka.cz/nejjednodussi-syrove-krupky/
– předpřipravené suché směsi na ovesné kaše
https://minniemalistka.cz/domaci-instantni-kase/
– přes noc připravená ovesné kaše, ale u těch nedoporučují dělat dávku na víc jak 2 dny předem (např. https://carujeme.cz/12-zdravych-ovesnych-kasi-ktere-nemusite-varit/)
– chia pudinky s různým ovocem a ochucením (lze i mrazit) https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/chia-pudink/
– klasické pudinky s oblíbenými piškoty a s piškoty, ovocem, matcha čajem, nebo třeba tapiokové pudinky https://minniemalistka.cz/tapiokovy-pudink/
– nějaké deserty jako jednoduchou čokoládovou pěnu (https://minniemalistka.cz/cokoladova-pena/), nebo třeba čokoládový krém https://minniemalistka.cz/cokoladovy-krem-vegan/ , nebo ovocný salát https://minniemalistka.cz/ovocny-salat/
– palačinky upečené, pomazané marmeládou a srolované…..nebo třeba palačinky ochucené matcha https://minniemalistka.cz/matcha-palacinky-matchacinky/
– mrkev a řapíkatý celer na špalíčky, do sklenice, zalít vodou…zůstanou křupavé a připravené k namáčení do dipu kdykoliv chcete a potřebujete (třeba okurka se na to nehodí, ohnusne)
– mražené sendviče
https://minniemalistka.cz/mrazene-sendvice/
– vše je potřeba mít dostupné a připravené v nějaké krabičce/sklenici, aby to neosychalo, nemíchaly se pachy a bylo to k dispozici ihned
S takto připravenými surovinami už pak kouzlíte různé kombinace s možným přidáním něčeho, co už máte, nebo rychle připravíte (špenátové listy, opečené kousky lososa, burákové máslo, avokádo, semínka a ořechy, šunka, olivový olej, jogurt, okurka, vypeckované olivy, tortily, tuňák v plechovce, feta, rukola, hrozinky a další sušené ovoce, jarní cibulka, těstoviny, tatarka, mozzarela, čerstvé borůvky…).
Jaké tipy jídel se z toho tak nejčastěji dají udělat?
– salát se smícháním různé zeleniny, čerstvé listy salátu, olivy, ořechy, nahoru vejce/šunka/kousky kuřete/tuňák, losos/volské oko, pokapat různými dresinky
– maso, zelenina, příloha a klasicky ohřát, přihodit guacamole, hummus, nebo salsu
– buddha bowl (https://kitchenette.cz/clanek/buddha-bowl) z rýže/quinoi/pohanky/brambor/batátů se různou zeleninou pečenou, s různou zeleninou čerstvou, nahoru maso/tofu/tempeh/vejce/tuňák/losos(volské oko, doprostřed něco jako hummus, salsu, guacamole
– tortily plněné různou pečenou a čerstvou zeleninou, masem/tofu/tempehem, a třeba bylinkovou jogurtovou omáčkou
– tortily namazané burákovým máslem a povidlím/marmeládou (děkuji za inspiraci kamarádce)
– pečivo s pomazánkou a obložené čerstvou zeleninou a vejci, nebo s rozmačkaným avokádem a obložené vejci/šunkou/zeleninou, nebo namazané burákovým máslem a obložené ovocem
– těstoviny s pestem, kuřetem, zeleninou
– na svačinu či snídani se dá využít nakrájené ovoce se sladkým dipem, suchá směs ořechů, chia kaše, ovesné kaše, zeleninové tyčinky s dipem, lehký salát jen z listů a dresinku a trochu bílkovin, palačinky
Osobně jsem si udělala na toto takovou tabulku s jídly, která mi vyhovují, aby se mi lépe plánovalo. V tabulce mám i stručné návody, takže nepotřebuji nahlížet nikam jinam. Tak uvidíme, jak se mi to osvědčí. Kdyby vás to natolik zajímalo, že byste ji taky chtěli, napište mi, třeba se individuálně podělím :-).
Výhoda předpřipravených jídel je třeba i v tom, že to může někdo udělat pro vás. Pro případ nemoci, nebo větší vytíženosti.
Kromě toho existuje spousta dalších přístupů. Já jsem typický kombinatorik toho všeho. Zaujal mne komplexně formulovanou myšlenkou, která odpovídá mojí, tady pán z Black Tie Kitchen. Říká, že je lepší si udělat jen promyšlenou přípravu ingrediencí. Ne celý meal prep, protože na to beztak ani nemáte kuchyň a navíc byste jedli pořád to samé. Více vaříte, ale máte vždycky to, co chcete. Co tak asi pán dělá jako přípravu ingrediencí
- omýt zeleninu
- nakrájet zeleninu
- zamrazit si podušené základy
- udělat si suché směsi na koláč/pizzu/cokoliv
- navážit si porce mletého masa na burger a mít to mražené po porcích
- mrazit už připravené kuře/i marinované
- mít připravené ingredience, které použijete do více jídel (jogurty, tortily…)
Jak to řeší s plánováním, aby nevymýšlel, co bude vařit. Inu má každý den určený pro nějaký oblíbený druh jídla, která má sice hodně variací, ale základ společný. Nevím, jestli by to bylo pro mne, ale za zkoušku by to taky stálo, třeba jen pro jeden den
- Slow cooker pondělí
- Taco úterý
- Burger středa
- Thai čtvrtek
- Pizza pátek
- Grilovací sobota
A ono…když se řekne burger, nikdo vám nezakazuje si ho udělat vege/vegan/dekomponovaný/s bramborami/bez/na salátu… Myšlenky za mne geniální, ale možná to chce umět trochu vařit.
Kdo si ještě chystáte jídlo? Inspirujete mne nějak?
P.S. znáte fotobanku obrázků zdarma? https://unsplash.com/