V Americe tomu říkají „chicken-pot-pie with biscuits“ a já to neumím líp přeložit 🙂
Mám oblíbenou blogerku a vlogerku Natashu Kravchuk. No a od ní jsou snad všechny recepty skvělé. Jako například JABLEČNÉ LÍVANEČKY SE SKOŘICÍ, KUŘECÍ PLACIČKY, MASOVÉ KULIČKY PEČENÉ V TROUBĚ, S RAJČATOVOU OMÁČKOU, RAJČATOVÝ SALÁT PANZANELLA, SKORO NEPEČENÝ MOUČNÍK S PRECLÍKY A JAHODAMI, SRDÍČKOVÉ MAKRONKY, LOSOS S HOŘČIČNOU POLEVOU, KUTIA – VAŘENÁ PŠENICE NASLADKO, SÝROVO-KUŘECÍ SMAŽENKY, SALÁT Z KADEŘÁVKU A PEČENÉHO BATÁTU, LASAGNOVÉ ROLKY, SHEPHERD´S PIE – PASTÝŘSKÝ KOLÁČ a MUŠLIČKY S JAHODOVOU PUSINKOU UVNITŘ.
Tenhle recept a Natashinu usměvavou tvář můžete zkouknout na videu
Natashin recept se vlastně skládá ze dvou odkazu na jejím blogu – přímo recept na kuřecí ragů a pak ještě ty „sušenky“ (nebo-li jak já říkám „pečené knedlíčky“).
Recept jsem následovala poměrně přesně. Jen jsem musela vyřešit to, že se tam používá tzv. Half-and-Half, což je mléčný výrobek, který se u nás nevyskytuje, ale dá se pro tento recept nahradit jednoduše, protože je to vlastně mléčný výrobek s určitým poměrem tuku.
Také ty „sušenky“ jsou pro nás poněkud neobvyklý pojem. Asi si spíš představíte něco sladkého. Takže možná je přesnější pojem „vdolek“, ale to zase spíš u nás odkazuje na něco smaženého. Proto jsem použila pojem „pečené knedlíčky“, protože to asi tak nejlépe navede chuť a představu použití. A taky byste měli vědět, že tyhlety „knedlíčky“ se používají jako takové nekynuté buchty a servírují se s máslem a marmeládou. A vlastně nevím, jestli se nějak (surovinou či užitím) liší od scones, protože jsem našla různé varianty obojího a chutnaly podobně (kdysi jsem dělala). Vypadají hoooodně podobně, ale takový specialista zas nejsem.
V Americe je tohle vlastně dost běžné domácí jídlo. Tady u nás se to ale myslím moc nedělá. Já jsem o tomhle receptu četla už před cca 25 lety v kuchařce Mary Berry, ale vyzkoušela jsem ho až nyní.
KUŘECÍ RAGÚ S PEČENÝMI KNEDLÍČKY
Potřeby na ragů:
- 500 g tepelně upravených kuřecích prsou (použijte pečené z kuřete, nebo si je jednoduše pošírujte)
- 6 lžic másla (lze použít i ghí)
- 1 cibule
- 250 g žampionů
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1/3 hrnku (cup), nebo 40 g hladké mouky
- 2,5 hrnku (cup), nebo 600 ml vývaru (musí vám chutnat i samotný, protože hodně ovlivní chuť, může být kuřecí i zeleninový)
- 1/2 hrnku, nebo 120 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání
- 1 hrnek mraženého hrášku
- pořádná hrst nasekané petrželky
- pepř
- sůl
Potřeby na knedlíčky:
- 250 g hladké mouky
- 1,5 lžíce kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička cukru
- 3/4 lžičky soli
- 110 g másla
- 100 ml (bezlaktozového) mléka
- 100 ml (bezlaktozové) smetany na šlehání
- 1 lžíce rozpuštěného másla na potření
Postup: Máslo na knedlíčky si nakrájejte na kostky a uložte do lednice.
Maso si rozeberte na vlákna. Já to dělám tak, že dám kuřecí prsa do robotu s hnětací metlou a na chvíli zapnu.Kdybyste ho nakrájeli, bude to chutnat jinak, to mi věřte 🙂
Do hrnce dejte rozehřát máslo.
Na rozehřáté máslo dejte nakrájenou cibuli a mrkev a 8 minut opékejte a občasně míchejte.
Přidejte najemno nasekaný česnek a na čtvrtky nakrájené žampiony a dalších 5 minut opékejte a občasně míchejte.
Přidejte mouku a bez ustání míchejte 2 minuty.
Přidejte vývar, rozmíchejte.
Přidejte smetanu a 1 minutu vařte.
Nakrájejte si petržel.
Do směsi přidejte petržel, maso a mražený hrášek.
Promíchejte, dosolte a dopepřete podle chuti a udržujte teplé do doby použití.
Troubu předehřejte na 200 stupňů celsia.
Do mixéru s noži dejte suché ingredience na knedlíčky – mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva. Promixujte/promíchejte.
Přidejte kostky studeného másla z ledničky a několikrát krátce zamixujte, až je z toho spíš drobenka. S mixováním to nepřehánějte.
Přidejte smetanu a mléko. Opět párkrát promixujte. Ale moc ne, nesmí se to přemíchat. Výsledné těsto není dokonale hladké.
Vysypejte na pomoučněnou plochu a spojte v trochu hrudkové těsto.
Těsto je potřeba nejdřív nekolikrát přeložit. Rukama rozprostřete na větší obdélník, v půli přeložte. Zase rozprostřede na větší obdílník a přeložte napůl. Takto udělejte vícekrát. Je to jako princip listového těsta.
Rozválejte na cca 1 cm tloušťku. Tím by mělo vzejít těsto, z kterého vykrojíte 7-8 koleček o průměru 5-6 cm. Potom s využitím zbytků zbytků vykrojíte další 2-3 kolečka. Vykrajovala jsme skleničkou. A podle Natashy je důležité, aby se při vykrajování vykrajovátkem/skleničkou netočilo (prostě jen pohyb dolů a nahoru). Předpokládám, že je to proto, aby zůstaly vrstvy nespojené s okolím a potom víc naskočily.
Budete tak mít celkem 10 knedlíčků, to je cíl 🙂
Do pekáče o rozměrech cca 17 x 30 cm dejte kuřecí směs. Není potřeba vymazávat ani nic takového.
Nahoru rozložte knedlíčky.
Vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte cca 23-25 minut.
Hotovooooo.
Dás se to jíst rovnou upečené. Stejně tak to bylo fajn i ohřáté druhý den.
Je to něco, čemu se říká „comfort food„, což bych já vcelku správně přeložila „jako od babičky/maminky“. Udělám to znovu a dám si pozor na kvalitu vývaru.